open-navfaktor-logo
search
Glavni odbor SDA
Izetbegović o izvještaju Vlade RS-a UN-u: Da nije tužno, bilo bi pomalo smiješno
Izetbegović sumnja u mogućnost stvaranja nove parlamentarne većine bez SNSD-a, a sa SDS-om i PDP-om
31.10.2019. u 14:30
get url
text

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) će na današnjoj sjednici, kako je najavio predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini godinu nakon održavanja Općih izbora.

- Treba vidjeti gdje smo. Za sada se Vijeće ministara i Federalna vlada, odnosno entitetske vlade nose dosta dobro. Napredak BiH, koji je otprilike između tri i pet posto kada su u pitanju BDP, broj novozaposlenih, industrijska proizvodnja, porast turizma, drži se. Još se ne osjeća, ali nas sasvim sigurno očekuje recesija ako se uskoro ne formiraju nove strukture vlasti – kazao je Izetbegović.

Najavio je da će SDA ponovo uputiti poziv da se kompletira zakonodavna vlast i da se krene sa radom na državnom nivou.

- Više od 60.000 KM košta porezne obveznike svaki dan nerad tog tijela. To je ono što je direktno mjerljivo. Ono što nije mjerljivo je daleko više. Imidž zemlje, investicije koje su zaustavljene, nepreuzimanje kredita koje smo dobili, odlazak ljudi. Mislim da ogromnu štetu trpimo. Vrijeme je da se ta stvar uradi. To je protivzakonuta stvar. Član 220 Krivičnog zakona tretira i nečinjenje kojim se nanosi šteta. Pozivam zastupnike da ne vežu te stvari. Imenovanje novog saziva Vijeća ministara ne treba vezati za rad zakonodavnog tijela – pojasnio je predsjednik SDA.

Za narednu sedmicu je najavio sastanak sa delegacijom HDZ-a BiH, a željeli bi, kazao je, znati da li je ta stranka za NATO put, da li je za uvjetovanje formiranja vlasti.

- Nadamo se omekšavanju njihovih stavova po tom pitanju. Imamo i presudu koja se odnosi na Mostar i tu stvarno kanimo intenzivirati razgovore i konačno doći do rješenja – kazao je Izetbegović.

Komentirajući posljednje izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji smatra da ANP ne smije biti uvjet za formiranje vlasti i da "bošnjačka strana uvijek nešto uradi da se ništa ne uradi", Izetbegović je poručio da SDA nikakav uvjet ovaj put nije postavila, za razliku od druge dvije strane.

- Jedini naš uvjet je da se poštuje Ustav i vladavina zakona, što se ne može nazvati uvjetovanjem. HDZ ima svoj uvjet, SNSD ima svoj uvjet. Oni uvjetuju, koče i opstruiraju. Vidjet ćemo se iduće sedmice sa gospodinom Čovićem. Daje pomalo kontroverzne izjave, da želi relaksaciju i popravak odnosa, a onda ovakvu izjavu da, ili susret sa Lajčakom. Vidjet ćemo se, pa ćemo razgovarati – izjavio je Izetbegović.

Prokomentirao je predsjednik SDA i izvještaj Vlade RS-a Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem optužuju visokog predstavnika i SDA, navodeći da je posljednja Programska deklaracija te stranke "ekstremistička".

- Ne bi me začudilo ni da je zovu islamističkom. Uvijek tu stvar rade. Da nije tužno, bilo bi pomalo smiješno. Sjećam se te neke "olimpijade" u ratu, kada Srbija nije učestvovala u Olimpijadi, pa su na Jahorini napravili tu neku svoju alternativnu. Ne znam šta sa takvim stvarima kane postići. Mislim da sličan dojam imaju i ozbiljni ljudi u Vijeću sigurnosti koji dobiju takve izvještaje – kazao je Izetbegović.

Izetbegović sumnja u mogućnost stvaranja nove parlamentarne većine bez SNSD-a, a sa SDS-om i PDP-om.

- U ovome času se bitne stvari mogu riješiti u Predsjedništvu i tamo traju ti pregovori. To je pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice, savjetnici tri člana Predsjedništva tragaju za kompromisnim rješenjem oko ANP-a i saradnje sa NATO-om i ja mislim da će se tu naći neko rješenje – izjavio je Izetbegović.

Zaključio je na kraju da ima nade da se vlast formira do Nove godine, ali je upitno da li za to ima pameti.

{$galerijaFotografija}

Glavni odbor SDA 31.10.2019
1 od 28
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.