Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Izetbegović je Milanoviću zaželio uspjeh u obavljanju funkcije predsjednika, te je naglasio da dobri odnosi BiH i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za ove dvije zemlje, tako i za cijeli region.

- Nadam se da ćemo tokom vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo. U proteklom periodu odnosi između naših dviju država su, nažalost, pogoršani. I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva – napisao je Izetbegović.

Takve Milanovićeve ocjene, dodaje, ohrabruju i pokazuju političku zrelost, te daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

- Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija BiH i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Ubijeđen sam da u institucijama BiH imate partnera za ovaj dijalog – navodi se u pismu.

Izetbegović istovremeno potcrtava zahvalnost Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu BiH, te ističe da je taj uzajamni strateški interes, uprkos brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dviju država.

- Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU-a na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja – zaključuje Izetbegović.