U uvodnom obraćanju na početku ceremonije prvi akreditovani ambasador Bahreina za Bosnu i Hercegovinu Ahmed al Saati je rekao da će unapređenje ekonomske saradnje i dalje razvijanje bilateralnih odnosa biti prioritet tokom njegovog mandata u Bosni i Hercegovini. Ambasador Al Saati je rekao da Bahrein u skorijoj budućnosti planira otvaranje ambasade u Sarajevu, kako bi se stvorili bolji uslovi za jačanje odnosa dvije zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi Bosne i Hercegovine i Bahreina prijateljski, bez otvorenih pitanja. Istaknuta je spremnost i potreba da ekonomski odnosi počnu pratiti dobre političke odnose dvije zemlje na obostranu korist, čemu bi pomoglo potpisivanje bazičnih sporazuma iz ekonomskog domena. Ukidanje viza za državljane Bahreina značajno je doprinijelo poboljšanju ekonomske saradnje u oblasti investicija i turizma.

Na kraju razgovora, predsjedavajući Izetbegović poželio je novoimenovanom ambasadoru Bahreina uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini.