open-navfaktor-logo
search
Evropska integracija BiH
Izetbegović sa Angelinom Eichhorst: U reforme Ustava i Izbornog zakona BiH uključiti sve stranke
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa direktoricom u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelinom Eichhorst.
29.06.2021. u 16:48
get url
text

Na sastanku je razgovarano o evropskoj integraciji BiH, sa posebnim fokusom na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, javlja Anadolija.

- Eichhorst je, pozdravljajući napredak koji je ostvaren u ispunjavanju prioriteta, istaknula da integracija BiH u Evropsku uniju ima njenu punu podršku, ali i podršku visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrela i cijele Evropske komisije - navodi se u saopćenju iz kabineta Izetbegovića.

Dodaje se da je Izetbegović upoznao Eichhorst sa dosadašnjim i planiranim aktivnostima u vezi sa reformama Ustava i izbornog zakonodavstva BiH, naglasivši potrebu uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka i međunarodne zajednice u razgovore o ovoj temi.

Predsjedavajući Doma naroda ponovio je važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH u ovoj godini.

Također je razgovarano o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, njenom zdravstvenom i ekonomskom aspektu, te o ilegalnim migracijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.