open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović se sastao sa predstavnicima Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Francuske
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas sa predstavnicima Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Francuske, zamjenikom direktora za kontinentalnu Evropu Sylvainom Guiauguéom i zamjenikom direktora za Evropsku uniju (EU) Cyrilom Piquemalom.
22.03.2022. u 16:51
get url
text

Sastanak je održan u okviru priprema za predstojeću konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će se u junu mjesecu održati u Parizu.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na netom okončane pregovore o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva. Zajednički je istaknuta važnost provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i unapređenja funkcionalnosti FBiH, naročito u kontekstu ispunjavanja obaveza na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Posebna pažnja posvećena je procesu provedbe reformi koje će omogućiti snažniji ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i sprječavanje odlaska mladih iz države.

Predstavnici Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Francuske su posebno interesovanje iskazali za potpisivanje sporazuma između Vlade Republike Francuske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o osnivanju i aktivnostima Francuske agencije za razvoj (AFD) na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je pružio punu podršku stvaranju pravnog osnova za rad AFD-a u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu je razgovarano o načinima saradnje sa AFD-om i oblastima u kojima je moguće realizirati projekte koji će biti od koristi građanima Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.