open-navfaktor-logo
search
Kongres SDA
Izetbegović: Trenutak je da kažemo "dosta" i odmjerimo snage sa onima koji misle da su dominantni
Za politiku koju predvodi SNSD i Milorad Dodik je kazao da "otvoreno obećava dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima"
14.09.2019. u 12:24
get url
text

Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), koji je okupio do sada najveći broj delegata, bavit će se, kazao je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, najkrupnijim pitanjima i problemima sa kojima se SDA suočavala u posljednjoj deceniji.

SDA je, naglasio je, zajedno sa partnerima napravila bitne pomake u prethodne četiri godine, iako je, dodaje, moglo biti i bolje da je bilo manje rivalstva, a više mudrosti, koordinacije i iskrenosti.

- Odnosi u trouglu Srbija-BiH-Hrvatska nisu napredovali, nažalost. Paternalizam i miješanje u unutarnje stvari BiH su rasli. Srbija i Hrvatska su ulagale u naoružavanje najintenzivnije od vremena završetka ratova. Otvorena pitanja poput demarkacije granica nisu rješavana. Oba susjeda su nastavila da troše vodne resurse BiH bez pravične naknade. Hrvatska, unatoč opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, nije vratila imovinu naših firmi vrijednu milijarde eura. Počela je gradnja Pelješkog mosta kojim se zatvara izlaz BiH na otvoreno more garantovan Konvencijom UN-a. Presude za udružene zločinačke poduhvate Prliću i grupi, a zatim i Karadžiću i Mladiću, koji su sezali do ratnih vlada u Beogradu i Zagrebu, nisu dovele do pokajanja i pijeteta prema BiH i žrtvama dva UZP-a. Dapače, zajedno sa najutjecajnijim političkim predstavnicima Srba i Hrvata u BiH, krenulo se u negiranje presuda Haškog tribunala i glorifikovanje zločinaca – kazao je Izetbegović pri obraćanju delegatima na Kongresu.

Umjesto katarze i prihvatanja presuda, dodaje, u BiH smo dobili političku i ideološku kontraofanzivu sa ciljem izjednačavanja branilaca i agresora, relativiziranja istine o ratnim zbivanjima, kompromitacije uglednih komandanata.

- Iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni su Bošnjaci i otpočela je kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv uglednih komandanata Armije i MUP-a RBiH. Dudaković, Mahmuljin, Dreković, Sejdić, Orić, Vikić, Pušina su samo neka od imena branilaca koji prolaze pravosudnu golgotu. Očigledan cilj je kompromitovati ugledne komandante u svakom od korpusa Armije BiH, kao i u MUP-u BiH, i time dokazati da su sve strane u ratu činile iste stvari, da nema bitne razlike – izjavio je Izetbegović.

Za politiku koju predvodi SNSD i Milorad Dodik je kazao da "otvoreno obećava dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima".

- Bez ustezanja se govori o podjeli BiH, o brisanju granice na Drini, crtaju se nove granice na Balkanu. Ova politika sve drskije podriva rad institucija koje garantuju stabilnost države BiH, OSA-e, SIPA-e, Ustavnog suda, Tužilaštva i Suda BiH, i pokušava da nametne volju entiteta državi u sferi nadležnosti koje su isključivo državne, u odbrani i vanjskoj politici. Ekspanziju ovakve politike ohrabruje izostanak reakcije bh. pravosudnog sistema, OHR-a i međunarodne zajednice – izjavio je predsjednik SDA.

Saradnja

Podsjetio je i na izostanak reakcije na protivustavne referendume, odlikovanja presuđenih ratnih zločinaca, zaustavljanje NATO puta BiH i blokade rada Parlamenta, ali i kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima u Hrvatima u bh. entitetu RS. Kada su odnosi SDA i HDZ-a BiH u pitanju, Izetbegović ističe da su te dvije stranke imale strateški značaj za dosadašnji napredak BiH, ali da su odnose kvarili različiti pogledi na izmjene Izbornog zakona.

- HDZ i HNS insistiraju na promjenama koje bi nametnule dominaciju etničkog principa, ojačale segregaciju i mogle voditi novim podjelama. Model na kojem se insistira je u koliziji sa stavovima iz Mišljenja Evropske komisije, onemogućio bi implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, obesmislio bi građanski princip, a time i postojanje multietničkih stranaka u BiH. I metod kojim se kani postići cilj nije dobro odabran. Treba raditi, prije svega, na relaksaciji odnosa Hrvata i Bošnjaka, recimo podržati ugovor Islamske zajednice sa državom, onakav kakav imaju Pravoslavna i Katolička crkva u BiH, prestati sa pritiscima i blokiranjem formiranja nove strukture vlasti – poručuje Izetbegović.

Iako je saradnja SDA sa Demokratskom frontom i SBB-om bila, kako je kazao, motor koji je pokretao BiH u pravom smjeru, ta je saradnja, smatra Izetbegović, trebala biti bolja.

- Rivalstvo se prečesto pretvaralo u animozitet štetan za državu i narod. Bilo je kontraproduktivnih napada na premijere Zvizdića i Novalića, neusvajanja izvještaja Vijeća ministara i Vlade FBiH, izostanka podrške bitnim zakonima iz Reformske agende. Predizborna kampanja je faktički tinjala sve vrijeme mandata i dobila puni zamah već početkom 2018. Nakon izbora smo učinili sve da se rivalstva i anomoziteti prevaziđu i ostvari puna saradnja u korist države i naroda – kazao je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Ukazao je istovremeno da se i unutar SDA vodila borba za utjecaj i pozicije koja je nanosila štetu stranci, državi i narodu.

- Svaki bitan i kritičan momenat u protekle četiri godine je korišten za ucjene i vlastito pozicioniranje ambicioznih i neodgovornih kadrova koji bez SDA nikada ne bi dobili pozicije u zakonodavnim tijelima. Potvrdili su to zorno izbori 2018., kada su svi imali priliku da provjere koliko ih narod cijeni. Zakon o akcizama, koji je omogućio početak masovne cestogradnje diljem BiH, je bio prilika za raskole i formiranje novih stranaka pod izlikom da će doći do enormnih poskupljenja, da SDA ne brine za standard običnog čovjeka. Nije došlo do poskupljenja, a neke od novoosnovanih stranaka već padaju u zaborav – izjavio je predsjednik SDA, ispraćen aplauzom.

Izetbegović je upozorio i na problem koji se generira iz, kako je kazao, nezrelosti dijela bošnjačkog korpusa, a to je radikalizam koji se poziva na islam.

- Rastući sistem paradžemata, odlasci na strana ratišta, fizičke prijetnje poglavaru i strukturi Islamske zajednice u BiH, sve je to prijetilo da uzme maha i okači o vrat Bošnjaka stigmu koju bi teško bilo skinuti. Ipak, odlučnom reakcijom SDA, Rijaseta i državnih institucija radikalizacija je presječena u korijenu – poručio je Izetbegović.

Ostvareni rezultati

Govoreći o utjecaju SDA na procese u BiH, izjavio je da su kadrovi te stranke bili generator reformi i kretanja BiH ka članstvu u EU, te da je Reformska agenda, koja je usvojena 2015. godine, u cijelosti bazirana na Programu reformi kojeg je u 2014. godini izradio Savjet SDA predvođen Denisom Zvizdićem i Fadilom Novalićem. U tom je kontekstu spomenuo i ostvarene rezultate utemeljene na aktivnostima kadrova SDA, poput niza strategija koje je usvojilo Vijeće ministara, a koje su prethodno godinama bile "na čekanju".

{$galerijaFotografija}

- FBiH je prednjačila i vukla cijelu zemlju naprijed. Sedamdeset posto direktnih stranih investicija je bilo u FBiH, tri četvrtine novih radnih mjesta je također u FBiH, kao i 70 posto turističkih noćenja. Rast prihoda u FBiH je u četiri godine iznosio 23 posto, a rast neto dobiti 52 posto, rast indirektnih poreza je iznosio 53 posto, a direktnih 30 posto, ukupno dvije milijarde i 184 miliona više u odnosu na prethodni mandat. BDP po glavi stanovnika u FBiH je u mandatu porastao skoro 20 posto i prešao ciljanih 10.000 KM. FBiH je po glavi stanovnika skoro dvostruko manje zadužena od RS-a. Vanjski dug je u mandatu smanjen za 640 miliona KM, a unutarnji za 334 miliona KM. Kompletan dug PIO fonda, koji je prije tri godine iznosio 226 miliona KM, je vraćen, čime je rad Fonda stabiliziran. Plaće su u mandatu porasle za 12,5 posto, a penzije za 12,6 posto – podsjetio je Izetbegović.

Naglasio je da je poseban napredak ostvaren u oblasti namjenske industrije te da su osigurana sredstva za skoro kompletnu trasu Koridora Vc, ali i za brze ceste sa dugim tunelima prema Goraždu, Neumu, Krajini, za Blok 7. u Tuzli, niz hidroelektrana i vjetroparkova, izgradnju i modernizaciju aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Tuzli. Podsjetio je također da je u proteklom periodu ostvaren napredak na NATO putu, koji je godinama bio u potpunom zastoju, a osvrnuo se i na pokušaj pokretanja revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. Kazao je da je u tom procesu uložen veliki trud, iako je od početka bilo jasno da su šanse minimalne.

{$galerijaFotografija}

- Svjetski moćnici su odlučili da spriječe novo talasanje na Balkanu, stavili su nam embargo na pravdu kao što su nam u ratu bili uveli embargo na uvoz oružja. Bez obzira na sve, mislim da smo radi našeg naroda, i radi suda historije morali pokušati dosegnuti pravdu. I ja bih to ponovo učinio. Ali bih to učinio drugačije. Saslušao bih eksperte i savjetnike, ali ne bih ih u svemu poslušao. Preporučili su da ignorišemo stav Suda da je legitimacija našeg agenta upitna, da se to ne pominje u javnosti jer to slabi poziciju i šanse za uspjeh apelacije. To nije trebalo ignorisati, trebalo je upoznati lidere svih probosanski orijentiranih stranaka na sastanku u Vijećnici sa ovom dilemom, podijeliti odgovornost. Ne bi se mogli izmaći, morali bi to podržati. Ovako smo se izložili napadima, i ja i SDA, pucanjima koalicije sa SDS-om i PDP-om, dali kamen u ruke onima koji koriste svaku šansu da pokupe neki politički poen. Da budemo jasni, greška je samo moja, ja je ne prebacujem na bilo koga – pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o procesu formiranaj vlasti nakon posljednjih Općih izbora, podsjetio je na blokade SNSD-a u kontekstu nepoštivanja vladavine prava kada je u pitanju slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ukoliko se to dopusti, smatra Izetbegović, dovest će se u pitanje temelji na kojima počiva stabilnost i perspektiva BiH, ustavnopravni sistem i vladavina zakona.

{$galerijaFotografija}

- Bit ćemo krivi za sve sljedeće ucjene, ultimatume, zastoje i dominaciju koju će ostvariti snage koje odavno obećavaju raspad BiH. SNSD je već napravio blokadu rada Parlamentarne Skupštine. Sada prijeti nizom mjera koje znače udar na državu BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Između ostalog, vraćanjem nadležnosti koje su prenesene na državni nivo. Postoje historijski trenuci kada treba reći "dosta" i odmjeriti snage sa onima koji su umislili da su dominantni i da mogu diktirati. Ovo je takav trenutak. Za naše, za njihovo, i za dobro svih građana BiH moramo im pokazati gdje su granice. Međunarodna zajednica koja je u prethodnoj deceniji svašta tolerisala, konačno se probudila. To svjedoče zaključci sa vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira od 29. augusta. Vrijeme je da se svi u BiH, uključujući i SNSD i njihovog predsjednika, nauče poštovati bazične vrijednosti koje svima trebaju, Ustav, zakone, zakletve koje su položili, partnere, komšije – zaključio je predsjednik SDA.

Kongres SDA 7 - 14.09.2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.