open-navfaktor-logo
search
Slobodarski dani
Izetbegović u Bužimu: Pamtimo borbu naše Armije RBiH, vojske koja je spasila zemlju, narod, čast i obraz
U Bužimu je održana završna svečanost manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima", na kojoj se pred nekoliko hiljada Bužimljana, Krajišnika i ostalih građana Bosne i Hercegovine obratio predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.
15.08.2022. u 22:55
get url
text
get url
text

Izetbegović je istaknuo da je počašćen pozivom da se pridruži proslavi 30. godišnjice osnivanje brigade koju su, kako je kazao, cijenili i prijatelji i neprijatelji.

- Neprijatelji su je dobro upamtili, od Arkana do Ratka Mladića. Arkanov komandant je za njene borce kazao da ih se mora poštovati jer to su strašni borci, da je to nešto nevjerovatno i da, ako se za nekoga može reći da su ludo hrabri, onda su to bužimski ratnici – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da je odbrana BiH po mnogo čemu drugačija od svih ostalih ratova koje historija pamti, te da je u mnogim aspektima teško objašnjiva.

- BiH u okruženju, a zatim unutar nje neklave u još jednom okruženju. Slabo organizovan i skoro nenaoružan narod napadnut od strane nemjerljivo jačih neprijatelja, trostruka agresija. Svaki dan ratovanja zahtijeva desetina tona hrane, goriva, municije. Umjesto da šapatom padne, BiH se nevjerovatno odbranila. Karadžić je u Beogradu kazao da će rat trajati nekoliko sedmica, a Mladić da će biti dovoljno nekoliko šamara. Oni su u Hagu, a mi u Bužimu na Trgu Alije Izetbegovića obilježavamo ovaj dan – kazao je Izetbegović.

Posebna priča je, dodao je Izetbegović, odbrana Krajine, koja je bila u dvostrukom obruču.

- Akcije Petog korpusa Armije RBiH su se izdvajale po obimu, pokretu, po drskim i maštovitim manevrima koje smo iz obručem zakovanog Sarajeva pratili kao napeti ratni film. Peti korpus je imao skoro hiljadu borbenih dejstava, od kojih posebno treba podsjetiti na ofanzivu Munja, zauzimanje Grabeža, zauzimanje Pećigrada, operaciju Breza 94, operaciju Sana 95 i operaciju Oluja – kazao je Izetbegović, naglasivši da je operacija Sana 95 daleko najuspješnija operacija Armije RBiH.

Izetbegović je poručio da moramo pamtiti slavnu borbu junačke Armije RBiH, tog, kako je kazao, čuda bosanskog otpora, vojske koja je spasila zemlju, narod, čast i obraz.

- Moramo braniti naše branioce. Pokušavaju procesuirati naše generale, naše junake, izjednačiti napadače sa braniocima, relativizirati istinu. Našim herojima moramo pomoći na svaki način, braniti ih kako su oni branili nas – poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović zasluge Bužima i u čuvanju herojske odbrane od zaborava, posebno naglasivši sjećanje na rahmetli generala Izeta Nanića, koji je komandovao 505. viteškom brigadom.

- On je bio um i srce brigade koja je brzo stekla naziv "slavna", a do kraja 1993. i "viteška". Posebno treba napomenuti operacije Munja 93, zauzimanje Velike Kladuše u augustu 1994. i slamanje neprijateljske ofanzive u operaciji Breza u kojoj je zločinac Ratko Mladić lično rasporedio preko 11.000 vojnika, ali mu oni nisu bili od pomoći. Morao je pobjeći sa bužimskog ratišta – izjavio je Izetbegović.

Za rahmetli Izeta Nanića je kazao da je heroj odbrane BiH, te da je uz njega odlikovano još 55 boraca 505. bužimske brigade. Podsjetio je i na čuvenog borca Asima Topalovića, ali i na više od 460 boraca 505. viteške brigade koji su poginuli u odbrani BiH.

- Bužim čuva sjećanje na svoje borce i na svog komandanta Nanića, ali čuva i njegov emanet. On vas je u jednom od svojih nadahnutih govora obavezao da nakon rata, kada ne budete više vojnici, da se družite jer, kako je rekao, poslije rata ponovo slijedi rat – podsjetio je Izetbegović.

Rahmetli Nanić je, dodao je Izetbegović, vjerovatno mislio na nepravde na koje je upozoravao i rahmetli Alija Izetbegović.

- Ali sam uvjeren da je mislio i na vječno ponavljanje napada na Bosnu i Bošnjake, na obavezu da budu složni i jaki – kazao je Izetbegović.

Od Bošnjaka i bosanskohercegovačkih patriota se, dodao je, očekuje da budu svjesni stanja u kojem živimo, da na umu imaju obavezu prema desetinama hiljada onih koji su dali svoje živote.

- Imamo obavezu da budemo složni i jaki jer bez sloge nema snage. Svijet poštuje samo snažne. Jačajmo državu BiH, jačajmo njene institucije, Oružane snage, pravosuđe, ekonomiju, ubrzajmo njen put u članstvo u moćnim asocijacijama, NATO-u i Evropskoj uniji. To je jedini put prema snažnoj i prosperitetnoj državi – poručio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.