Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što se pojavio memorandum koji je procurio, a u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme kojem se protivi lokalna vlada i podržavaju nacionalističke stranke, piše izraelski list Hareetz.

Premijer Yair Lapid, koji je i ministar vanjskih poslova, naredio je da se ambasador Noah Gal Gendler ukori nakon objavljivanja uvodnika Haaretza u kojem se njegovi postupci nazivaju "novim najnižim nivoom za izraelsku diplomatiju".

- Po nalogu premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz ukorio je izraelskog ambasadora u Albaniji i Bosni i Hercegovini zbog ponašanja u slučaju o kojem se danas govori u uvodniku Haaretza - navodi se u saopćtenju Ministarstva.

VEZANI TEKST - Odlazi ambasador Izrela koji je podržao "legitimno predstavljanje", nova ambasadorica za BiH je Galit Peleg

Memorandum ambasade u središtu kontroverze izdat je kao odgovor na izborni plan koji je promovirao Ured visokog predstavnika, institucija koju podržava EU, stvorena nakon balkanskih ratova 1990-ih za održavanje mira u regionu. Kritičari kažu da bi predložena promjena izbornog sistema smanjila politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlji, piše ovaj list.

Ranije ovog mjeseca, bosanska ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je za Haaretz da je "teško shvatiti kako bi zvanična politika države Izrael mogla da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini" s obzirom na to da bi "predloženo izborno zakonodavstvo učvrstilo trenutni diskriminatorni sistem prema manjinama u Bosni."

Njene osjećaje ponovio je i Jakob Finci, predsjednik bosanske Jevrejske zajednice, koji je izjavio da je "začuđen" očiglednom pozicijom Izraela.

- Ovo je prvi put da Izrael zauzima poziciju u unutrašnjim bosanskohercegovačkim poslovima, ne pomažući Jevrejskoj zajednici, niti na zahtjev Jevrejske zajednice, već jednoj političkoj stranci u zemlji - rekao je Finci za Haaretz.

VEZANI TEKST - Jakob Finci oštro kritizirao: Izrael ne pomaže Jevrejsku zajednicu u BiH, podržavaju HDZ

Na pitanje o protivljenju jevrejske zajednice tom prijedlogu – koji bi odmjerio lokalnu demografiju na izborima, konsolidirajući moć etnonacionalističkih stranaka – izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prvo je za Haaretz odgovorilo da je njegova pozicija namijenjena zaštiti lokalnih Jevreja.

Ministarstvo je tada za Haaretz reklo da je u dopisu ambasade izražena "podrška (za) očuvanju prava jevrejske zajednice u zemlji" i da je "poslan nakon lokalne inicijative za promjenu izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima."