open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Izručenje Saše Cvetkovića Srbiji nakon izdržavanja kazne zatvora za ratni zločin u BiH
Sud Bosne i Hercegovine je sredinom novembra ove godine odredio ekstradicioni pritvor Saši Cvetkoviću zbog opasnosti da će izbjeći postupak izručenja Srbiji, a pritvor će se računati od trenutka otpuštanja sa izdržavanja 12-godišnje kazne zatvora zbog učešća u ubistvima u Sasama kod Srebrenice i silovanja u Bratuncu 1992. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
30.11.2020. u 14:30
get url
text
get url
text

Sud BiH je 13. novembra 2020. godine donio rješenje prema kojem je Saši Cvetkoviću određen ekstradicioni pritvor zbog opasnosti izbjegavanja izručenja u Srbiju. Cvetkovićevo izručenje Srbija je zatražila zbog ilegalnog prelaska granice i krijumčarenja ljudi.

Kako je rečeno iz Suda BiH, ekstradicioni pritvor Cvetkoviću može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog suda, ali najduže šest mjeseci računajući od dana početka pritvora.

Ekstradicijski pritvor će se računati od dana i sata sa otpuštanja izdržane kazne zatvora po presudi Suda BiH od 22. marta 2019. godine.

Na ročištu koje je održano 5. novembra ove godine Tužilaštvo BiH je tražilo da ekstradicioni pritvor počne nakon što Cvetković izdrži kaznu.

Cvetkovićeva odbrana je bila saglasna sa izručenjem Srbiji, navodeći da izdržavanje kazne treba biti prekinuto i da se odmah odredi ekstradicioni pritvor. Smatrali su da bi se Cvetkoviću trebalo suditi u Srbiji prije nego što izdrži kaznu na koju je osuđen, jer bi u suprotnom mogao izgubiti neka prava.

Odbrana je u aprilu podnijela zahtjev da Cvetković služi kaznu u Srbiji, čiji je i državljanin.

Cvetković u Kazneno-popravnom zatvoru (KPZ) u Foči izdržava 12-godišnju kaznu po presudi Suda BiH zbog učešća u ubistvima u Sasama kod Srebrenice i silovanja u Bratuncu 1992. godine. Kako je rečeno ranije, kazna mu ističe 10. oktobra 2028. godine.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine će biti obaviješten o određivanju ekstradicionog pritvora Cvetkoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.