Utorak, 05.07.2022.

Japanci žele snimati dokumentarni film o bh. koridama

Gradonačelnik Isena Akira Okubo je srdačno dočekao gosta iz BiH

Besim Gljiva, predsjednik Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova BiH (SKUBB BiH), vratio se iz dalekog Japana, a razlog njegovog putovanja u Zemlju izlazećeg sunca je više nego zanimljiv. Naime, on je na daleki put išao na poziv grada Isena, koji je poznat kao jedino mjesto u kojem se u ovoj zemlji održavaju borbe bikova.

- Potpisali smo sporazum o gradu domaćinu sa olimpijskim i paraolimpijskim komitetima BiH i Udruženjem uzgajivača bikova BiH, kao i o implementaciji različitih projekata razmjene, povodom održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Ceremoniji je prisustvovao i naš ambasador u Japanu Siniša Berjan i veliki broj važnih ljudi iz sportskog i političkog života Japana – kaže Besim Gljiva.

Gradonačelnik Isena Akira Okubo je srdačno dočekao gosta iz BiH, zajedno sa lokalnim stanovništvom koje će navijati i pružati podršku bh. sportistima tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta.

- Grad Isen poznat je po dugovječnosti svojih stanovnika i visokoj stopi nataliteta u Japanu. Oni će biti grad domaćin za sportiste iz Bosne i Hercegovine. Grad će nastaviti razvijati odnose sa BiH kroz unapređenje međusobnog razumijevanja i prijateljstva. Boravak u Japanu je poseban doživljaj  i nešto jedinstveno. Uređena zemlja na poseban način i u nekim stvarima sve je pomalo nestvarno. Nakon kratkog boravka u Tokiju, otputovali smo na otok Tokunoshima koji je udaljen 3.000 km od Tokija i na kojem se nalazi Isen. Stvarno moram istaći nevjerovatno gostoprimstvo. Od dočeka na malom aerodromu na otoku do našeg povratka domaćini su bili preljubazni. Pripremili su razne priredbe u čast našeg dolaska, spremali nam svoja tradicionalna jela – rekao je Gljiva.

Tokom posjete obišao je nekoliko vlasnika bikova i uručili su im počasne članske karte našeg saveza.

- Organizirali su koridu u čast našeg dolaska, i uživali smo u borbama bikova. Naravno, naši domaćini su se raspitivali za naše koride o kojima žele snimiti i dokumentarni film. Posebno su oduševljeni organizacijom našeg saveza koji je multietnički i djeluje na prostoru cijele BiH. Japanci su predložili da za dvije godine organiziraju širi samit država koje u svojoj tradiciji baštine takmičenje u borbama bikova. Posebnu zahvalnost dugujemo gospođici Hiroko Hisata, predsjednici sekretarijata olimpijskog komiteta Japana, koja nas je vodila kroz ovu cijelu misiju, ambasadi BiH u Japanu i ambasadoru Siniši Berjanu. Ne smijem zaboraviti ni prvog sekretara ambasade Japana u BiH Saitu Atsushi koji nam je cijelim putem bio u ulozi prevodioca - naveo je Gljiva.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh