open-navfaktor-logo
search
Predbaraž za SP
Jasmin Mrkonja: BiH je protiv Rumunije blagi favorit
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u predbaražu za Svjetsko prvenstvo 2021. godine sredinom aprila ove godine igrat će protiv Rumunije.
31.01.2020. u 15:26
get url
text

Rumunija je bila rukometna velesila punih 30 godina, od 1960. do 1990. godine. U tom periodu četiri puta su bili svjetski prvaci, posljednji put 1974. godine, dok su na Olimpijskim igrama osvojili četiri medalje - tri bronze i jedno srebro. Stariji ljubitelji rukometa vjerovatno se još sjećaju njihovog tadašnjeg najboljeg rukometaša svijeta Vasilea Stinge.

U prvoj fazi kvalifiklacija za SP Rumuni su u Trećoj grupi osvojili prvo mjesto u konkurenciji reprezentacija Kosova, Gruzije i Italije.

Proslavljeni rukometaš BiH, nekadašnji selektor Zmajeva Jasmin Mrkonja u izjavi za Fenu smatra da je bh. tim u žrijebu mogao dobiti i lakšeg protivnika.

- Rumuni nisu više kao nekada, ali njihov klupski rukomet dosta bolje kotira od našeg, iako imaju dosta stranaca. Mogli smo izvući i boljeg, odnosno lakšeg protivnika. Paradoks je da smo sada mi u ovoj situaciju favoriti u odnosu na Rumune, iako su oni bili rukometna velesila. Mi smo bili učesnci posljednjeg Evropskog prvenstva, prije toga Svjetskog, tu je gro igrača koji su nastupili na oba velika takmičenja. Nismo više neiskusni, imamo to potrebno iskustvo na međunarodnoj sceni. To će biti interesantne utakmice. Mislim da je BiH blagi favorit - kazao je Mrkonja za Fenu.

Desni bek nekadašnje reprezentacije SFRJ, s kojom je 1986. godine osvojio naslov svjetskog prvaka, prisjetio se i tadašnjih susreta protiv Rumuna, kao i nezaborvanih duela u dresu tadašnjeg višestrukog evropskog prvaka šabačke Melatoplastike protiv rumunske ekipe Steaua iz Bukurešta u Kupu prvaka, koji su često odlučivali o titulama.

- To su uvijek bile neizvjesne utakmice do posljednje sekunde, tvrde, jake i obično smo protiv Rumuna imali jedan dodatni motiv jer smo znali da oni igraju jako oštar rukomet, tako da smo se mi prilagođavali toj njihovoj igri - kazao je Mrkonja za Fenu.

Utakmice predbaraža igrat će se 15. ili 16. aprila, a revanši tri dana kasnije. Ukoliko izabranici selektora Bilala Šumana eliminiraju Rumune, plasirat će se u baraž, koji će se igrati početkom juna ove godine.

Izvlačenje parova baraža zakazano je za 9. mart, a Svjetsko prvenstvo igra se u Egiptu naredne godine od 14. do 31. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.