open-navfaktor-logo
search
Poznata glumica
Jasna Diklić: Sa mladim ljudima je inspirativno i ljekovito raditi
Deveto izdanje internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest ove godine ponovo se vratio pred publiku. Glumce predstave "Mali Agaton" Dis – Pozorišta mladih Banja Luka, čije je izvođenje uslijedilo nakon svečanog otvaranja, publika je ispratila na nogama i dugotrajnim aplauzom. Energična i sjajna izvedba o tročlanoj porodici i malom Agatonu, postavljena prema tekstu i u režiji Milana Bogdanovića, nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim.
11.09.2021. u 08:10
get url
text

- Juventafest vam nudi provjeru vašeg doživljaja pozorišne čarolije. I dopustite da vas ta umjetnost oblikuje i da vam pruži sazrijevanje primjereno moralnim i uspješnim ljudima. S pozorištem je kao s dobro uređenim društvom. U društvu će to biti čovjek pravičan, a u pozorištu glumac hladne glave, kreativan. Za teatarsku kreativnost mora se imati mašta i emocija s dobro shvaćenom mjerom. Put teatarske umjetnosti je zahtjevan i uzvišen, ali ako je neko siguran da će uhvatiti i sačuvati tu uzvišenost, to je samo onaj umjetnik koji stvaralačkom snagom svoga bića nudi istinu i osnažuje odnos prema društvenom realitetu... Sretno vam na tom putu - poručila je direktorica Juventafesta, glumica Jasna Diklić.

Festival će trajati do nedjelje, 12. septembra, publika će pogledati pet predstava, a najbolje će izabrati žiri u čijem sastavu su glumica Daria Lorenci Flatz te reditelji Željko Milošević i Nermin Hamzagić.

No zašto je Juventafest važan za mlade kojima je i namijenjen, govorila je za Faktor direktorica Diklić.

Već devet godina uspješno vodite Juventafest posvećen mladim ljudima. U pitanju su dakle srednjoškolci, odnosno pojedinci na životnoj raskrsnici - prijelazu iz dječijeg u svijet odraslih. Koliko teatar i manifestacije poput Juventafesta mogu oblikovati mladog čovjeka i pomoći mu da pronađe sebe, da spremno korača novim putevima?

Da, osnivač sam i direktorica ovog jedinstvenog Festivala koji okuplja srednjoškolce iz regiona i šire sa željom da se okupe oko ove vrste aktivnosti jer ih dramska umjetnost formira kao ljude visokog socijalnog vrednovanja, sadržajnije osmišljavaju slobodno vrijeme, formiraju se kao ličnosti sa jakim kulturnim potrebama i kao osnovni cilj koji sam sa svojim timom realizovala je zbližavanje mladih ljudi, njihovo upoznavanje i međusobno razumijevanje.

Vi intenzivno radite sa mladima, posebno kroz Poetski teatar. Šta ste Vi naučili od njih, a koje su lekcije koje ste Vi njima prenijeli? Gdje su danas i šta rade ti Vaši učenici? Vjerujem da nisu svi upisali Akademiju (što naravno nije ni prioritet)?

Deset godina sam vodila Poetski teatar mladih kroz koji su prošle generacije mladih ljudi. Na iskustvenom planu i mene je oblikovao rad s njima. Sa mladim ljudima je inspirativno i ljekovito raditi. Ukazali su mi na to da su vrlo ranjivi, ali i zahvalni kada se to prepozna. Mnogi su od njih sada već etablirani glumci.

Hoćemo li Vas uskoro gledati u novim ulogama, pripremate li, odnosno radite li nove projekte?

U Narodnom pozorištu ponovo je na repertoaru "Snijeg" u kojem igram. Snimila sam film u Sloveniji, a imam poziv za filmu i seriju. O tome kada počnem sa radom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.