open-navfaktor-logo
search
Propaganda
Je li Čamovića "mržnjom zadojio ISIL": Američki FBI ne zna, ali zna "ekspert" Galijašević
Nakon što je 3. juna nožem napao policajca u Brooklynu (SAD), 20-godišnji Dženan Čamović je teško ranjen sa osam hitaca koje su policajci ispalili u njega.
06.06.2020. u 12:49
get url
text
Dževad Galijašević

Iako američki FBI i njujorška policija još uvijek ne mogu utvrditi da li Čamović ima ikakve veze sa terorizmom, iako američki mediji još uvijek nisu sigurni da li je on zaista iz Bosne i Hercegovine, te iako bosanskohercegovački mediji još uvijek nisu sa sigurnošću odgonetnuli da li se on preziva Čamović, Ćamović ili je Camović, već koriste "najučestaliju varijantu", omiljeni "ekspert" Milorada Dodika Dževad Galijašević nema dilemu.

VEZANI TEKST - Dženan Čamović upucan nakon što je nožem napao policiju u Brooklynu, rođaci tvrde da nije terorista

Galijašević je sa sigurnošću poentirao da je Čamović "samo čekao pogodan trenutak da pokaže odanost Islamskoj državi ili Al Qaidi".

- Čamović je još jedno zavedeno bošnjačko dijete, zadojeno mržnjom koju mu je usadila Islamska država i samo je čekao trenutak da učestvuje u nekom napadu na američkom tlu – ocijenio je "ekspert" Galijašević za Večernje novosti.

Dakle, ne samo da je siguran da je on Čamović, a ne Ćamović ili Camović, i ne samo da je siguran da je iz BiH, Galijašević, za razliku od američkih istražitelja, iz svog doma u Maglaju sa sigurnošću tvrdi da je ovaj 20-godišnjak povezan sa takozvanom Islamskom državom.

Istražitelji iz SAD-a su, podsjetit ćemo, potvrdili da Čamović nema krivični dosje, te da istražuju eventualnu povezanost sa terorizmom i da je "moguće da je iz BiH". Familija, komšije i poznanici ovog 20-godišnjaka, s druge strane, isključuju mogućnost da je terorizam motiv napada na policajca u Brooklynu.

Galijašević je u proteklim godinama stekao status omiljenog "eksperta" velikosrpske propagandne mašinerije, kojeg koriste u svakoj prilici u kojoj je potrebno "ocrniti" bošnjački narod i na taj način izvršiti pritisak na njihovo političko rukovodstvo kako bi se ostvarili određeni ciljevi.

Neupitna činjenica da Galijašević uopće nije upoznat sa detaljima slučaja, u kojem je glavni akter 20-godišnjak koji se dovodi u vezu sa BiH, ga nije omela da u javnost, putem tradicionalnih medijskih kanala koji se koriste u te svrhe, plasira tezu kojom želi Bošnjacima fakturisati terorizam.

Čak i da je Čamović rođen i odrastao u BiH, te čak i da je terorizam motiv njegovog napada, povezivanje tog slučaja sa našom zemljom i Bošnjacima kao većinskim stanovništvom je lišeno bilo kakvog racionalnog uporišta.

Zanimljivo je, s druge strane, da ovaj "ekspert za terorizam" nije uspio pronaći poveznicu između pojedinih terorističkih napada koji su se u proteklim godinama dogodili širom svijeta sa četničkom ideologijom (Anders Breivik, Brenton Tarrant...), ili barem nije javno govorio o njoj, s obzirom da ona nije kompatibilna sa političkim ciljevima njegovih poslodavaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.