open-navfaktor-logo
search
Prekršajni nalozi
Je li Policija RS-a narušila prava vjernika i nezakonito pisala kazne: "To će pasti na sudu"
Od početka pandemije koronavirusa ljudima su uskraćivana mnoga prava pod parolom "zaštite i sigurnosti", dok u posljednje vrijeme, a prateći političku scenu u Bosni i Hercegovini, dolazimo do toga da se u multietničkoj državi ljudi ne mogu osjećati slobodno zbog svojih vjerskih opredjeljenja. Policijski službenici stanice Istočni Stari Grad, odjeljenje Trebević, dali su nam jasan dokaz.
21.01.2022. u 21:13
get url
text

Naime, prije nekoliko dana dvije osobe legitimisali su policajci iz ove stanice, te im je izadat prekršajni nalog jer su s djecom koju su odveli na izlet obavljali namaz.

Ovu informaciju objavio je Bajro Čavčić, jedan od legitimisanih, na svom Facebook profilu uz dokaz o izdatom prekršajnom nalogu na kojem piše "nepristojno ponašanje (obavljao namaz) gdje je tim izazvao uznemirenost kod građana".

Dejan Lučka, direktor "Banjalučkog centra za ljudska prava", kazao je za Faktor kako samo klanjanje namaza ne bi smjelo da se karakteriše kao prekršaj, ukoliko tu nije bilo i drugih okolnosti, posebnih propisa i zabrana.

- Iz ovoga što vidim u nalogu ovo je kršenje prava građana na njihovo slobodno vršenje i ispoljavanje vjerskih osjećanja, odnosno vjeroispovijesti. Kako iz ovoga ne stoje druge okolnosti, tj. ne vidim ih, a traženo je sudsko odlučivanje, ovaj nalog će, prema mom mišljenju, pasti na sudu – rekao je on.

Iz policijske stanice Istočno Sarajevo, uz napomenu da navedene osobe nisu lišena slobode, kazali su kako je Staničnom odjeljenju policije Trebević prijavljeno od građana kako više osoba svojim ponašanjem uznemirava građane.

- Na mjesto događaja izašli su policijski službenici, te su zatekli osobu inicijala B. Č. kom su izdali prekršajni nalog po članu 7 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske i osobu S. V. protiv kog će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, budući da je vrijeđao jednog od građana, zbog počinjenog prekršaja iz člana 8 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Zakon o javnom redu i miru RS-a, član 7, glasi:

- Ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno iznešeno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, kaznit će se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM.

Kako odgovor na molbu za dodatno pojašnjenje nismo dobili, za sada ostaje misterija kako se sloboda vjere, koja obuhvata i neometano izvođenje vjerskih obreda, mogla protumačiti kao uznemiravanje bilo koga, a naročito kršenjem zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.