open-navfaktor-logo
search
Hoćeš, nećeš, ne moraš
Je li vrijeme da prestanemo robovati "slučaju Ibrahimović": Nije svaki "ić" Zlatan!
Spisak igrača na koje će računati za duele u Ligi nacija sa Italijom i Poljskom, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević objavio je u ponedjeljak.
18.08.2020. u 10:16
get url
text

Za ovu reprezentativnu akciju iskusni stručnjak pozvao je 27 fudbalera, a nakon što su jučer ujutru obznanjena imena igrača koji će konkurisati za septembarske mečeve Zmajeva, Bajević je nešto kasnije sa Rusmirom Cvikom i Slavenom Musom odgovarao na pitanja novinara koja su stigla e-mailom na adresu FSBiH.

VEZANI TEKST - Otac Said potvrdio za Faktor: Dennis Hadžikadunić odabrao Zmajeve

Većina novinarskih pitanja svodila se na to zašto nema neki od fudbalera nije dobio poziv, a bilo je i onih koji su željeli znati čime su to pojedini igrači zaslužili da se nađu na spisku. Skoro pa standardna situacija, zašto je tu ovaj, a nije onaj!

Na spisku nema ni Dennisa Hadžikadunića, 22-godišnjeg stopera koji je prošao sve omladinske selekcije Švedske, ali se nedavno odlučio da u budućnosti nosi dres zemlje iz koje vuče korijene, što je za Faktor potvrdio i njegov otac Said, rođeni Dobojlija.

Bez mnogo pompe dobili smo defanzivca kojeg je Bajevićevo oko detektovalo kao fudbalera za budućnost naše selekcije, koji već dvije godine nosi dres ruskog premierligaša Rostova.

Selektor koji tek treba da debituje na klupi našeg "A" odnio je prvu pobjedu, nakon što je Zvjezdan Misimović, tehnički direktor i koordinator nacionalnih selekcija, uspješno ispunio prvi od tri zadatka.

Preostala dva (Anel Ahmedhodžić i Bećir Omeragić) očito će biti nešto teži za riješiti, no ne i nerješivi bude li volje.

Anel Ahmedhodžić, još jedan talentovani defanzivac, koji je kao i Hadžikadunić prošao sve omladinske selekcije Švedske danas bi trebao dobiti pasoš Bosne i Hercegovine, što je glavni preduvjet kako bi mogao aplicirati za promjenu sportskog državljanstva.

VEZANI TEKST - Stručni štab potvrdio: Anel Ahmedhodžić sutra dobija bh. pasoš

Ovu informaciju jučer su na press konferenciji potvrdili svi njeni učesnici, a koja je prilično obradovala i sve ljubitelje bh. fudbala jer smo na pravom putu da dobijemo još jednog igrača koji bi trebao biti garant dobre budućnosti našeg nacionalnog tima, pogotovo njegove defanzive.

Ipak, skoro pa idiličan razvoj situacije narušio je Ahmedhodžićev otac, komentarom koji je ostavio na Twitteru.

- Za Anela nije potvrđeno. Moguće je da će igrati za Švedsku ako se budete zezali. Zadnji voz je uskoro. Odlučite se šta želite - napisao je Ahmedhodžić stariji, pokazavši da ni sam nije siguran šta želi, iako su i on i njegov sin selektoru i Misimoviću potvrdili da želi igrati za BiH, a rukovodstvo Saveza, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, ubrzalo sve moguće procese oko dobijanja bh. pasoša.

Danas su se u Švedskoj pojavile nove informacije, a prema pisanju Aftonbladeta, Ahmedhodžić će biti na širem spisku selektora Švedske Jannea Anderssona, koji bi ga trebao objaviti 26. augusta.

Ista informacija je stigla i iz Švicarske, gdje bi poziv Sarajlije Vladimira Petkovića trebao dobiti talentovani 18-godišnji stopet Zuricha Bećir Omeragić, koji je bio treći Misimovićev zadatak.

Bajević i saradnici su trio Hadžikadunić-Ahmedhodžić- Omeragić označili kao kvalitet, i on sigurno nije sporan, sporna može biti jedino volja igrača i članova njihovih porodica.

Ono što je u bh. fudbalu evidentno, a traje 20ak godina jeste robovanje "slučaju Ibrahimović". Je li konačno vrijeme da prestanemo bolovati od svakog "ića" kad se pojavi na nekom od terena širom Evrope i svijeta, jer nije svaki "ić" Zlatan... Ibra bi rekao, niko nije Zlatan!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.