open-navfaktor-logo
search
Raskol u Sindikatu
Jedini ostali bez povećanja plaće, hoće li Sivro biti smijenjen?
Dok su prosvjetari u srednjim školama i fakultetima dobili povećanje osnovice, zaposleni u predškolskim i osnovnim obrazovnim institucijama nisu, što je očigledno dovelo do raskola i do svađe među prosvjetarima, koji podržavaju Sivru i onih koji su protiv njegovih odluka
02.10.2018. u 11:51
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo ovih dana ima pune ruke posla kada su u pitanju pregovori i potpisivanje kolektivnih ugovora, odnosno sporazuma o povećanju osnovice za izračun plaće uposlenika na budžetu. Tako je Vlada u proteklih nekoliko dana sklopila dogovore sa sindikatima srednjeg obrazovanja, Univerziteta u Sarajevu, policije KS i državnih službenika i namještenika, ali dogovora nije bilo sa predstavnicima Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH – Kantonalni odbor KS.

Predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro odbio je pristati na ponuđenu osnovicu od 310 KM, dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve o dodatnom zapošljavanju 50 odgajatelja u JU Djeca Sarajeva, kako bi se ukinula lista čekanja za upis djece, te 50 stručnih saradnika i asistenata u nastavi. Također, Sivro traži da Vlada KS u budžetu za 2019. godinu planira dodatnih 40.000 KM namjenskih sredstava za higijenski i didaktički materijal za ovu ustanovu, te potpisivanje sporazuma o platnim razredima i koeficijentima složenosti poslova u kojem će ugovorne strane utvrditi po principu isti posao-ista plaća, a koji će biti razvrstani u 25 platnih razreda vrijednosti od 1,85 do 5,00.

Raskol među prosvjetarima

Dok su prosvjetari u srednjim školama i fakultetima dobili povećanje osnovice, zaposleni u predškolskim i osnovnim obrazovnim institucijama nisu, što je očigledno dovelo do raskola i do svađe među prosvjetarima, koji podržavaju Sivru i onih koji su protiv njegovih stavova i djela. Tako je drugi sindikat – Udruženje samostalni sindikat osnovnog obrazovanja KS na čelu sa Ibrahimom Dedićem uputilo zahtjev Vladi i premijeru KS da prekinu pregovore sa Sivrom te da sporazume potpišu s njima, koji bi pristali na ponuđenu osnovicu, navodeći kako prosvjetni radnici ne podržavaju i osuđuju politikanstvo i ucjenu dvojca Sivro-Šatorović. Također su pojedini prosvjetari, koji su se javili redakciji Faktora, optužili Sivru da se ponaša bahato i da samovoljno odbija dogovor sa Vladom KS, dok oni, zapravo, žele da pristanu na povećanje osnovice sa 290 na 310 KM.

Kao odgovor na ove optužbe, Sivro je, kako kaže, pokrenuo izjašnjavanje 3.300 članova, koliko ima sinidkat na čijem je čelu, o (ne)povjerenju njemu. Sam je, kako kaže, zadužio povjerenike da izvrše anketiranje.

- Jedini sam predsjednik sindikata koji ima hrabrosti, smjelosti i znanja da pošalje svim članovima zahtjev da se izjasne o povjerenju njemu, što je u ovoj situaciji nešto što se uči u knjigama, a u praksi vrlo teško. Svi se kriju iza organa, kao što se ministri i premijer kriju iza organa zvanog Vlada KS. Ja, Saudin Siro, ne krijem se ni iza jednog organa, radim ono što su ljudi tražili od mene, a to je osnovica 330 KM, ili osnovica od 310 KM, ali sa dodatnim upošljavanjem. Mi jedini ostajemo dosljedni u našoj borbi -  naveo je Sivro za Faktor i odgovorio na optužbe da sa bavi politikanstvom i ucjenama: - Da se ja bavim politikanstvom i ucjenama, rekao bih baš me briga i nastavio po svom. Ali ja imam jednoglasnu odluku Skupštine povjerenstva, svi su rekli da ukoliko Vlada ne udovolji u ovoj sedmici našim zahtjevima, da ja politički djelujem, da pozovem sve članove sindikata da ne glasaju za ove ljude koji su na vlasti, to je odluka svih povjerenika u školama i vrtićima, a ne moja.

Dodao je da se radilo anketiranje članova sinidkata.

- Na posljednjem izjašnjavanju bilo je hoće li prihvatili ili 310 KM ili generalni štrajk 330 KM. Anketiranih 55 posto se izjasnilo za generalni štrajk, a 45 posto za 310 KM - rekao je Sivro. 

Naveo je i da u povjerenstvu sindikata na čijem je čelu nema ni jednog kandidata na izborima, na čemu je on ranije insistirao.

Štrajk iza 8. oktobra

Prema njegovim riječima, Udruženje samostalni sindikat osnovnog obrazovanja KS na čijem čelu je Ibrahim Dedić, ima samo 30-ak članova, dok sindikat kojeg on predvodi ima 3.300 članova, te zbog toga oni nemaju legitimnost da pregovaraju.  

- Interesantno je pitanje koliko radnih kolega u Osnovnoj školi "Kovačići" podržava Ibrahima Dedića; da li ih može prebrojati na prste jedne ili može eventualno preći na prste druge ruke, dok ja imam veliku podršku – istako je Sivro.

Naglasio je da, ukoliko tokom ove sedmice Sindikat ne postigne dogovor sa Vladom, njegovi članovi će iza 8. oktobra krenuti u generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.