open-navfaktor-logo
search
Mostar
"Jer nas se tiče": Vrijedne ruke šiju besplatne maske za građane, novinare, bolnice i policiju
Članice Inicijative građana "Jer nas se tiče" uvidjevši nestašicu zaštitinih maski, u svojim domovima počele su sa izradom besplatnih platnenih maski, koje dijele građanima Mostara.
22.03.2020. u 21:42
get url
text

- Naši mlađi aktivisti će izrađene maske dijeliti svojim sugrađanima. Tu smo za vas, i u dobru i u zlu i zajedno ćemo prebroditi ovu pandemiju - poručili su iz Inicijative.

Do sada je napravljeno oko 2.000 maski, a prve su podijeljene najugroženijim kategorijama, staračkim domovima, starim i nemoćnim osobama, kao i majkama s bolesnom djecom.

Podijeljene su i Udruženju za Down sindrom Mostar, vojnicima, a uspjeli su opskrbiti i građane koji su se javljali. Pobrinulo se ovo udruženje i za mostarske novinare, koji se zbog potrebe za stalnim i tačnim informisanjem javnosti svakodnevno izlažu potencijalnim izvorima zaraze. Vrijedne ruke već su krenule u akciju izrade maski za bolnice i pripadnike policijskih snaga.

- Maske su višekratne, te ih je potrebno prati na 95 stepeni, a potom peglati. Nastavljamo sa izradom besplatnih zaštitnih maski, a vas molimo da svi ostanemo ujedinjeni i disciplinovani s nadom da će pandemija uskoro biti zaustavljena - poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.