open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Jesen u znaku Zrinjskog i Bilbije: Prekid u Vrapčićima, zapaljen automobil sudiji Topaloviću
Fudbaleri Zrinjskog i njihov napadač Nemanja Bilbija obilježili su jesenji dio Premijer lige Bosne i Hercegovine, koji je okončan današnjim utakmicama na Grbavici i Tušnju.
05.12.2021. u 19:52
get url
text

Prvi dio sezone pamtit ćemo i po prekinutoj utakmici 10. kola Premijer lige BiH između Veleža i Borca, kada su navijači Rođenih utrčali na teren, a sudija Sabrija Topalović odmah je "svirao kraj".

VEZANI TEKST - FSBiH počastio sudiju Sabriju Topalovića sa 13.900 KM da sebi kupi novi automobil

No, tu nije bio kraj nemilim scenama, jer su huligani u tunelu kod Jablanice presreli sudiju Topalovića i zaplili mu automobil.   

Mostarci su prvi prošli kroz "ciljnu ravninu" sa 42 osvojena boda, 12 više od drugoplasiranog Tuzla Cityja.

Plemići su polusezonu, odnosno 19 kola, završili sa omjerom 15 pobjeda, tri remije i samo jednim porazom (iz Kupa BiH su ispali od Slobode nakon penal lutrije). Zanimljivo, izgubili su od Radnika u Bijeljini, od ekipe koja je na posljednjoj poziciji (12 bodova).

A upravo je meč u Semberiji bio prekretnica za izabranike Sergeja Jakirovića. Nakon tog poraza, kojeg su upisali 22. septembra, uslijedila je velika serija od devet pobjeda, koja im je donijela lidersku poziciju. Po svemu sudeći i novu titulu...

Zrinjski je ekipa koja je primila najmanje golova. Golmani jesenjeg prvaka kapitulirali su samo osam puta i jedini su koji su primili jednocifren broj golova. S druge strane i najefikasnija su ekipe sa 42 postignuta gola.

Najbolji igrač jesenjeg dijela bh. elite je Nemanje Bilbija, napadač Zrinjskog, koji je postigao 17 golova i suvereni je vladar liste najboljih strijelaca.

On je postigao više golova nego četiri kluba bh. elite - Željezničar (16), Posušje (15), Leotar (14) i Radnik (15).

VEZANI TEKST - Ušao u "klub 100": Samo jedan fudbaler ispred Bilbije na vječnoj listi strijelaca PLBiH

I dok Mostarci već mogu razmišljati o Ligi evropskih prvaka, u drugom dijelu sezone za preostala mjesta u Evropi borit će se Tuzla City, Borac, Sarajevo i Široki Brijeg.

Mada, kandidaturu za Evropu istakao je i Željezničar, ali sve zavisi od toga kako će se na Grbavici posložiti stvari oko ulaska investitora i riješavanja nagomilanih finansijskih problema.

Za opstanak će se boriti četiri ekipe. To su: Rudar (16 bodova), Posušje (16), Leotar (16) i Radnik (12).

Sada nam slijedi pauza koja će trajati gotovo tri mjeseca, jer se sezona nastavlja krajem februara sljedeće godine. Do tada ćemo uživati u evropskom fudbalu...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.