open-navfaktor-logo
search
Zadužio dres BiH
John Roberson, novi Zmaj: Vjerujem da se možemo plasirati na Eurobasket
Roberson je rođen 28. oktobra 1988. godine u gradu Plano, u saveznoj državi Texas (SAD). Visok je 180 cm, a težak 76 kg
30.06.2019. u 19:25
get url
text

John Roberson novi je košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Amerikanac će kao naturalizovani igrač nastupati za Zmajeve u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a pojavio se na treningu našeg tima koji se u Sarajevu ovih dana priprema za učešće na turniru u Kini (od 12. do 22. jula).

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danas nam je stigao i John Roberson! Dobrodošao nam #idemozmajevi #bih #kosarka #reprezentacija #bosniaandherzegovina #basketball #nationalteam

Objavu dijeli Košarkaški savez BiH (@ksbosneihercegovine)

Sjajan playmaker, trebao bi donijeti taj neophodni "fire power" u ofanzivnom segmentu. Prethodne sezone je nosio dres ruskog Eniseya, a prije dvije godine bio ključni igrač Chalona prilikom osvajanja titule prvaka Francuske.

Iz kratkog razgovora sa njim nameće se dojam da se zaista radi o vrhunskom profesionalcu, kako ga je i selektor Vedran Bosnić predstavio. Upravo je on najzaslužniji što će Roberson braniti boje BiH.

- Kada mi je trener Bosnić prvi put pomenuo ideju da se priključim BiH, odmah sam prihvatio. Veoma sam uzbuđen što sam ovdje, vjerujem da se radi o ekipi velikog potencijala. Malo sam pogledao i podatke o igračima iz bh. reprezentacije, mislim da je ovo tim koji će igrati jednu dobru košarku, na visokom energetskom nivou - istakao je Roberson u razgovoru za SCsport.

O selektoru Zmajeva ima visoko mišljenje.

- Jedan od najboljih trenera s kojima sam radio, definitivno. Veliki stručnjak, veliki radnik. Radujem se što ćemo ponovo sarađivati. Izuzetno mi leži i taj sistem koji on gaji - govori Roberson, koji je već zadužio dres Zmajeva.

Jasno je dao do znanja šta navijači u našoj zemlji mogu očekivati od njega.

- Vjerujem da se možemo plasirati na Eurobasket. Navijačima, naravno, ne mogu obećati pobjedu u svakoj utakmici, ali mogu obećati da ću davati sve od sebe. Drugačije i ne znam - zaključuje Roberson.

Roberson je rođen 28. oktobra 1988. godine u gradu Plano, u saveznoj državi Texas (SAD). Visok je 180 cm, a težak 76 kg. Osim Eniseya i Chalona, u Evropi je, između ostalih klubova igrao i za Zlatorog (Slovenija), BBC Monthey (Švicarska), Sodertalje (Švedska), ASVEL (Francuska) i Atomeromu SE (Mađarska).

Proteklu sezonu odigrao je u ekipi Eniseyja gdje je igrao 30 minuta u prosjeku. Prosječno je postizao 14,5 poena, bio je drugi strijelac ekipe, a imao je 5,6 asistencija po meču, te dva skoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.