Značajan dio donacije predstavlja 40 respiratora i 100.000 testova koji su medicinska sredstva, a za koja je neophodna posebna dozvola nadležnih organa.

Donaciju je zaprimilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a po slijetanju aviona kompletna donacija smještena je u skladišni prostor Cargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je primalac ove donacije, Ministarstvu sigurnosti BiH nije dostavilo traženu dokumentaciju, koja je neophodna da bi se postupak carinjenja shodno zakonskim procedurama završio. Budući da proces prijema ove donacije, uz obavezno pribavljane saglasnosti institucija koje se bave javnim zdravljem, još nije završen predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BIH su održali sastanak na kojem su utvrđeni koraci za što hitniju realizaciju i isporuku entitetskim organima donirane opreme - navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodaju kako će se nakon dobivanja kompletne dokumentacije iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, pristupiti proceduri carinjenja odnosno oslobađanja plaćanja zakonom propisanih dažbina.