open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Jupić: Epidemiološka situacija u ZDK stabilna, PCR laboratorije uskoro dobivaju testove
Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna uprkos velikom broju oboljelih ljudi.
21.08.2020. u 11:46
get url
text

- Mislim da smo posljednjih dana dostigli "plafon" i ono što nas raduje je da imamo jednu zaravljenu krivulju i umjereno povećavanje broja oboljelih koji paralelno prati i veliki broj ljudi koji su ozdravili, tako da možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom - ocijenio je Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Dodao je kako su bolnički kapaciteti i resursi dovoljni i za težu epidemiološku situaciju, ali se nada da do toga neće doći i da polako ulazimo u mirniju fazu.

- I dalje je najveći problem deficitaran i prilično izmoren zdravstveni kadar. To je problem koji se može riješiti jedino pojačanim angažmanom ljekara koji su ovom periodu radili sa "200 posto kapaciteta" i koristim priliku da im se zahvalim - rekao je Jupić.

Drugi evidentan problem je nedostatak testova za PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, a ministar Jupić je najavio da bi taj problem ubrzo trebao biti prevaziđen.

- Vlada ZDK je obezbijedila sredstva za nabavku određene količine testova. Također, Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala naš rad i mislim da bi u narednih desetak dana trebali dobiti još 6.000 testova, što bi imalo neprocjenjiv značaj i na duži period riješilo pitanje testiranja u ZDK - rekao je Jupić.

Vlada je danas donijela odluku kojom će se omogućiti izuzimanje, odnosno ponovna mobilizacija dijela prostora JU Kantonalni zavod za medicinu rada i sportsku medicinu, u kojem je na početku pandemije bio smješten dio izolatorija za smještaj oboljelih od koronavirusa.

- U slučaju potrebe ponovo možemo zauzeti taj dio prostora za smještaj lakših pacijenata. Nadam da do toga neće doći, ali mi moramo biti spremni za svaku opciju da ovaj dosadašnji rezultat u borbi protiv pandemije ne pokvarimo - rekao je Jupić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.