open-navfaktor-logo
search
Obratio se javnosti
Kajganić nakon imenovanja: Nisam tražio političku podršku; najavio optužnice i za ubistvo Radenka Bašića
Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, obratio se javnosti nakon što ga je na ovu poziciju danas imenovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.
20.10.2022. u 12:52
get url
text
Milanko Kajganić

Najavio je da će Tužilaštvo BiH jače i snažnije nastaviti raditi u smjeru koji su započeli posljednjih godinu dana.

Istakao je da svoju kandidaturu nije tražio ni od koga, od bilo koje političke ličnosti ili institucije niti je tražio bilo kakav vid podrške i imao sastanke koji bi doveli u pitanje njegov i integritet Tužilaštva.

- Nema prostora insinuacijama o bilo kakvim neprimjerenim kontaktima mene s bilo kojim ličnostima koje nisu iz pravosuđa - dodao je Kajganić.

Kazao je da se prihvatio ove pozicije jer smatra da može poboljšati rad Tužilaštva.

Ponovio je da će biti spreman podnijeti ostavku kada izgubi podršku većine članova VSTV-a.

Fokus djelovanja, kako je naveo i tokom prezentacije svog programa na sjednici VSTV-a, stavio je na revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i na organizirani kriminal i korupciju.

VEZANI TEKST - Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, najavio optužnice koje se odnose na Sky

- Niko nije zadovoljan procesuiranjem predmeta ratnih zločina, ali BiH je postigla rezultate kod traženja nestalih. Procesuiran je značajan broj predmeta. Ključni problem je da se trećina predmeta odnose na lica koja nisu dostupna pravosuđu BiH. Moramo naći način zajedno sa Mehanizmom međunarodnog tribunala i sa zemljama regije s kojima smo u kontaktu, da dio optužnica iz tih predmeta prenesemo tim zemljama jer nema izgleda da će oni biti procesuirani u BiH. Više od 300 je predmeta protiv poznatih izvršilaca, a trećina nije dostupna pravosuđu BiH - rekao je Kajganić.

Najavio je da će nastaviti raditi na predmetima organiziranog kriminala i korupcije, dodavši da nema organizovanog kriminala bez korupcije.

- Najavio sam do kraja godine podizanje nekoliko značajanih, dosad najsloženijih, optužnica prvenstveno koje će obuhvatiti ubistvo Radenka Bašića, načelnika u PU Prijedor, i druge predmete koji se tiču opojnih droga. Sve institucije u BiH koje u svojoj nadležnosti imaju borbu protiv kriminala imaju probleme s licima u svojim redovima koji povezani s tim i nama je u cilju da ih procesuiramo - istakao je Kajganić.

Govorio je i o predmetima i prijavama u vezi s održanim Općim izborima, te kritikama da ih prosljeđuju, te je kazao da je Tužilaštvo BiH nadležno za zloupotrebe u izbornom procesu za članove Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, a da postoji mogućnost da dođu do proširene nadležnosti kada su u tim predmetima uključeni drugi nivoi vlasti.

Kazao je da su sve prijave raspoređene u rad tužiocima, te da je bitno da se osiguraju dokazi, a manje je važno ko će procesuirati.

Saradnju s Tužilaštvom Srbije ocijenio je dobrom, ali i da može biti bolja.

Na pitanje da li će biti slučajeva visoke korupcije kao što je slučaj Sanader u Hrvatskoj, Kajganić je odgovorio da nije sve do Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Tužilac Oleg Čavka sklonjen sa predmeta organizovanog kiminala

- Ako bude kvalitetnih izvještaja policijskih agencija, Tužilaštvo će sve to procesuirati. Bit će predmeta, imali smo i početkom septembra predmet koji se odnosi na visoku korupciju i bit će značajnih koji se odnose na organizovani kriminal i naravno korupciju. Nema organizovanog kriminala bez korupcije - rekao je Kajganić.

Za predmete negiranja genocida i ratnih zločina odgovorio je da ih imaju više od 40, ali i da nema gotovo nijedan izvještaj policijskih agencija i optužnice jer u tom dijelu nema dovoljno prakse ni u zemljama EU-a.

- Imamo određene predmete koji su testni, koji se odnose na govor mržnje u slučaju Višegrad - dodao je Kajganić, kazavši da su u stalnoj komunikaciji s Uredom visokog predstavnika, koji je prije godinu i po nametnuo dopune Krivičnog zakona koje se odnose na kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločina i zločinaca. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.