open-navfaktor-logo
search
Iz zavoda pojasnili
Kako će građani u Sarajevu biti pozivani na revakcinaciju?
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo, koji su kao prvu dozu primili AstraZeneca i Pfizer vakcine, revakcinišu se, kazala nam je dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
29.05.2021. u 09:06
get url
text

Ljekare i drugo medicinsko osoblje na revakcinaciju pozivaju zdravstvene ustanove u kojima rade, a na pitanje kako će građani biti pozivani da prime drugu dozu i da li će Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo preuzeti na sebe i taj dio posla, direktor Sakib Katana kaže kako će to najvjerovatnije učiniti.

- Zavod će najvjerovatnije kao i za prvu dozu sve građane koji su evidentirani kroz naš informacioni sistem, obavijestiti, odnosno svakom takvom građaninu na vrijeme poslati termin revakcinacije. Tačna informacija o svim detaljima u vezi s revakcinacijom građana znat će se u ponedjeljak – naveo je Katana.

Prema riječima Kurtagić-Pepić, termin revakcinacije zavisi od vrste vakcine i preporuke proizvođača.

- Za Pfizer i Sinopharm rok je 21 dan, a za Sinovac može na 14 ili 21 dan. Mi radimo nakon četiri sedmice. Rok za revakcinaciju onih koji su primili AstraZeneca vakcinu je 12 sedmica. Druga doza AstraZenece može se primiti i od šeste sedmice, ali su istraživanja pokazala da što se kasnije osoba uputi na revakcinaciju, njena zaštita druže traje. Kod Pfizer i AstraZeneca vakcina prag stvaranja antitijela vrlo brzo se odvija, pa je preporučljivo napraviti što je moguće duži razmak između prve i druge doze. U slučaju da se osoba u terminu revakcinacije razboli ili iz nekog drugog opravdanog razloga bude spriječena doći, za revakcinaciju se uzima prvi naredni termin. To važi za svaku vakcinu – objašnjava Kurtagić-Pepić.

Dodaje da se svaka doza pomno planira.

- Kod Sinopharm i Sinovac vakcina rok trajanja poprilično je dug, pa se druge doze odmah ostavljaju za revakcinaciju. Isto se radi i za Pfizer vakcine jer je rok za revakcinaciju kratak.

Navodi kako do sada nije bilo miješanja vakcina u smislu da neko ko prvu dozu dobije AstraZeneca vakcinu, a revakciniše se Pfizerom.

- To kod nas nije usvojeno, niti možemo tako nešto napraviti jer nemamo instrukciju Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Napomenula bih da nismo imali značajniji broj prijavljenih reakcija na vakcinu. Kod Pfizera su bile dvije ili tri anafilakse. Osobe su došle do Opće bolnice, ali nisu hospitalizirane. Prijavljenih reakcija na AstraZenecu nismo imali, u slučaju da se desi Stručno savjetodavno tijelo bi trebalo donijeti instrukciju kako da se postupi. Njemačka je, primjera radi, uvela da se oni, koji su dobili prvu dozu AstraZenece, mogu revakcinisati Pfizerom. Mi se držimo preporuka Svjetske zdravstvene organizacije - ističe Kurtagić-Pepić.

Imunitet na SARS-CoV-2 stvara se na dva načina – prirodno, kada osoba preboli COVID-19 ili vještački nakon primljene vakcine. Naša sagovornica naglašava kako su antitijela, koja se stvaraju nakon imunizacije, stabilnija.

- Imamo slučajeva da ljudi tri mjeseca nakon preležane zaraze nemaju antitijela. Kolega ljekar je zajedno sa suprugom preležao COVID-19, ali nakon dva mjeseca nijedno nije imalo antitijela - navela je Kurtagić-Pepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.