open-navfaktor-logo
search
Sjednica 10. oktobra
Kako Izvršni odbor FSBiH može poništiti sramnu odluku o igranju meča protiv Rusije?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je veliki uspjeh plasmanom u diviziju A Lige nacija.
04.10.2022. u 19:50
get url
text
get url
text

Zmajevi su prije 11 dana pobjedom protiv Crne Gore potvrdili prvo mjesto u grupi B3 i s dosta mira dočekuju žrijeb za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a koji će se održati 9. oktobra u Frankfurtu.

VEZANI TEKST - BiH u drugom šeširu, ovo su mogući rivali u kvalifikacijama za EURO

Spokojni smo zbog činjenice da ćemo rivale u borbi za EURO dočekati iz druge jakosne grupe, ali i činjenice da smo već osigurali baraž, ukoliko bismo kiksali u kvalifkacijama...

Međutim, nikako ne možemo biti mirni zbog sramne odluke Komiteta za hitnost FSBiH od 9. septembra, prema kojoj je prihvaćena ponuda za igranje prijateljske utakmice protiv Rusije, 19. novembra u St. Peterburgu. Za igranje ovog meča glasali su Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo i Fuad Čolpa (Irfan Durić se nije izjašnjavao).

Iako je samim prihvaćanjem ponude iz zemlje koja je izvršila agresiju (Rusija) na drugu zemlju (Ukrajinu), ponude iz zemlje koja je pod sankcijama FIFA-e i UEFA-e, fudbalu u BiH već učinjena ogromna šteta, postoji mogućnost da se to promijeni. Za 10. oktobar zakaza je tematska sjednica Izvršnog odbora FSBiH (IO) na kojoj će se "preispitati" odluka Komiteta za hitnost.

VEZANI TEKST - Osvrt na Ligu nacija: Da li su Zmajevi moćni ili su rivali bili nemoćni? 

A na koji način IO FSBiH može poništiti odluka koju je donio Komitet?

Za početak, potrebno je da "fudbalska vlada" ima kvorum. IO FSBiH broji 15 članova (šest iz kantonalnih saveza NSFBiH - Irfan Durić, Azmir Husić, Muris Jabandžić, Midhet Sarajčić, Muhidin Raščić i Fuad Čolpa; četiri iz županijskih saveza NSFBiH - Ivan Beus, Dragan Soldo, Ivan Perić, Ivo Ivkić, i pet iz FSRS - Vico Zeljković, Miloš Brkić, Milorad O. Lale, Milorad Sofrenić i Žarko Laketa).

- Izvršni odbor može donositi valjane odluke ako je prisutno najmanje 12 članova. Ako se ne postigne ovaj kvorum, Izvršni odbor se automatski mora sastati narednog radnog dana na istom mjestu i u isto vrijeme, da bi razmatrao isti dnevni red.

Na drugoj sjednici Izvršni odbor može pravovaljano donositi odluke ako je prisutno najmanje osam članova - piše u članu 37. Statuta FSBiH.

VEZANI TEKST - Da li su Vico Zeljković i Ivan Beus "izradili" Irfana Durića, ko je po Sarajevu tražio Fuada Čolpu?

Što se tiče donošenja odluka, sve je definisano članom 38.

- Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NSFBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza).

Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (50 posto plus jedan) prisutnih članova, sa najmanje jednim glasom predstavnika iz FSRS i dva glasa predstavnika iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova smatra se da je glas predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke - piše u Statutu.

Delegacija FSBiH 9. oktobra prisustvovat će žrijebu grupa za EURO 2024, a dan kasnije čelnici Saveza razmatrat će jako važno pitanje, koje bi moglo imati i posljedice na kvalifikacije...

VEZANI TEKST - Odlučno "njet": Hoće li FSBiH otkazati Rusiji i da li je to početak kraja Vice Zeljkovića?

- Nije bilo nikakvih promjena. Putujemo na žrijeb u Frankfurt, a sutradan će, kako je i ranije utvrđeno, u prostorijama Saveza biti održana sjednica IO - potvrdio je Irfan Durić, potpredsjednik FSBiH, za Faktor dodavši:

- U ambijentu i razgovorima prije i nakon utakmice protiv Crne Gore, neću da sumnjam da bismo trebali staviti van snage odluku Komiteta za hitnost.

U slučaju da IO FSBiH ne promijeni odluku Komiteta, odnosno da se potpiše ugovor za igranje utakmice protiv Rusije, Komitet za takmičenje FSBiH morao bi pomjeriti termin 19. kola Premijer lige BiH, koje ja zakazano za 19/20. novembar.

Također, vrlo je izvjesno da u St. Peterburg ne bi putovali A reprezentavci jer utakmica nije u zvaničnom terminu (Rusija je suspendovana od FIFA-e i UEFA-e, što znači da fudbaleri nisu obavezni da se odazovu).

Stoga, ostaje pitanje u kakvom sastavu bi zaigrao bh. tim i ko bi ekipu vodio sa klupe (selektor Ivaylo Petev nije se izjasnio o meču sa Rusijom).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.