open-navfaktor-logo
search
Zakulisne radnje
Kako je izabran Porfirije: Novog patrijarha SPC-a odlučio tajni sastanak u Moskvi
Jučer je izabran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić.
19.02.2021. u 08:29
get url
text

No, pravi "izbor", kažu izvori Nova.rs, dogodio se noć ranije, kada je u hotelu Moskva održan sastanak grupe episkopa, a na dnevnom redu je bilo samo jedno pitanje - kako ćemo glasati na Izbornom saboru.

VEZANI TEKST - Vučićeva pobjeda: Mitropolit Porfirije novi patrijarh SPC-a

Sastanak su vodili episkop bački Irinej Bulović i njegovo duhovno čedo, novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, što je ujedno bio i uvod u dan koji će ostati upamćen po tome što je SPC dobio svog 46. poglavara. Sastanku u Moskvi, između ostalog, prisustvovao je i episkop banjalučki Jefrem, koji se sutradan, sticajem okolnosti, zajedno sa Bulovićem i Porfirijem našao među tri kandidata čija su se imena našla u kovertama za kandidate.

Uz to kako glasati, rasprava se vodila i o tome kako će se rasporediti dva glasa koja je episkop šabački Lavrentije zbog odsustva ostavio na povjerenje episkopu Irineju (jedan glas) i zvorničko-tuzlanskom Fotiju (jedan glas).

Sutradan, kad je autobus sa episkopima iz Patrijaršije uveliko bio ispražnjen, a vladike u Hramu se pripremale za liturgiju, bilo je upadljivo odsustvo dijela arhijereja koje su predvodili Irinej i Porfirije. Sačekavši da se episkopi koji čine drugu struju okupe, pomalo i teatralno, vladike i budući patrijarh su se priključili molitvenoj liturgiji dvadesetak minuta kasnije, da bi nakon toga zajednički otišli u parohijski dom Hrama na doručak.

VEZANI TEKST - Tvrdio da su mu smjestili: Poslušajte kako novi patrijarh Porfirije pjeva četničke pjesme

Nakon objeda uslijedio je Izborni sabor i vrata Hrama su se zatvorila, dok se osiguranje postaralo da niko ne priđe kripti unutar koje se vijećalo o novom prvom čovjeku Srpske pravoslavne crkve. Međutim, odatle su, s vremena na vrijeme, dopirale informacije o različim imenima koja su se navodno našla u krajnjem izboru – Hrizostomu, Jefremu, Longinu, Joanikiju. Redale su se informacije, mahom neprovjerene, da bi u jednom trenutku jedan od sveštenika saopćio da su se među kandidatima za patrijarha našli Irinej Bulović, Porfirije i episkop banjalučki Jefrem.

Ubrzo nakon te informacije, pojavio se i arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac koji je uz pomoć drugih sveštenika ušao u kriptu, čime je postalo jasno da se izbor poglavara SPC-a bliži kraju. I tako je i bilo, iz kripte je petanestak minuta kasnije stigla vijest da je Porfirije izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.