navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za najmlađe

Kako je ozdravio svemirac PROKid: Festival na planetama zdravlja i zabave

Raznobojne plišane životinje stigle su na pregled kod budućih doktorica. Neke su imale problema sa kijavicom, neke sa perajima, a bilo je i povrijeđenih šapa.

Objavljeno: 09.10.2020. u 14:20
get url
text

Na sreću, svi su na vrijeme dobili terapiju, jer se na PROKidsovoj Planeti zdravlja na uslugu ne čeka dugo. Mališani iz banjalučkog vrtića "Sreća" bili su oduševljeni što je poznati festival stigao i do njih i što su u Bolnici za bubamare imali priliku da nauče mnogo toga o zdravlju.

- I ove godine smo na PROKids festivalu i djeca to zaista vole. Kroz ovakve aktivnosti približavamo im našu struku, odagnavamo strah od doktora, a možda neko od njih još od malih nogu zavoli ovaj posao - kaže Anđela Arar, studentica četvrte godine Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci. Klince, kaže, zanima mnogo toga, ali najprije se uhvate za stetoskop, facinirani što mogu da čuju nečije otkucaje srca.

Četvorogodišnja Elena upravo se time bavila – osluškivala je da li njenom plavom kitu srce pravilno radi i zaključila da je potpuno zdrav. Petogodišnji Petar imao je drugačiji problem. Njegovom plišanom psu je procurio nos, pa je od buduće doktorice Ivane tražio savjet.

- Čini mi se da ima i temperaturu, pa sam mu dala tableticu. Inače, treba da pije dosta čaja i jede voće i povrće - savjetovala je Ivana Knežević, koja je, kaže, tek na drugoj godini medicine, pa još ne zna za koju specijalizaciju će se opredijeliti, mada bi to mogla da bude baš pedijatrija.

- Divno je raditi sa djecom, ali je to i velika odgovornost. Mnogo je onih koji se boje bijelih mantila, a mi pokušavamo da ih kroz ovakve aktivnosti oslobodimo tog straha - kaže Ivana.

Ako je neko i imao strah, on je nestao kad se među mališanima i bijelim mantilima pojavio svemirac PROKid. I on se požalio na zdravstvene tegobe i sačekao da ga dječiji konzilijum ispregleda sa svih strana. Umjesto tabletice dobio je zagrljaj i sve je bilo u redu.

Tako oporavljen, PROKid se danas, sa Fazonkom i maskotama, ponovo pojavio u vrtićima, jer je došlo vrijeme i za Planetu zabave. Na njoj je bilo mnogo zabave, šarenila i igre, ali i priče o dječijim pravima kojima mališani već dobro vladaju.

Svemirac PROKid sutra će ih odvesti i na Planetu sporta, na kojoj će u saradnji sa OKK Feniks biće održan promo čas besplatne škole košarke "Mini basket za sve".