open-navfaktor-logo
search
Ne pridržavaju se svi
Kako policija u Hrvatskoj "lovi" one koji je krše samoizolaciju
U obaveznoj samoizolaciji u Hrvatskoj nalazi se oko 8.500 osoba, objavljeno je jutros na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.
16.03.2020. u 12:38
get url
text

Međutim, ne pridržavaju se svi izrečenih im mjera i uprkos tome što su potencijalni širitelji zaraze ne ostaju u svojim domovima, nego izlaze van. Policija je primila 174 dojave građana, a utvrđeno je 40 kršenja samoizolacije i ti su slučajevi predani Državnom inspektoratu na daljnje postupanje, odnosno izricanje novčanih kazni.

Neće prezati od kažnjavanja

- Nadam se da će i ostala tijela promptno reagirati, kao i policija. Nije poenta u kažnjavanju, ali ako ne ide drugačije nećemo se libiti prijavljivanja i kažnjavanja. Javno zdravlje je na prvom mjestu i ako se neko ne može sam po sebi ponašati odgovorno, postoje institucije ove države koje će ga u to uvjeriti - rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Ne koriste elektronski nadzor - zasad

Policija zasad ne koristi elektronske sisteme nadzora, poput praćenja mobitela onih kojima je izrečena obavezna mjera samoizolacije, piše Index.

- U ovom trenutku nisu na snazi mjere elektronskog nadzora, ocijenjeno je da za tim zasad nema potrebe - rekli su u Ravnateljstvu policije. Smatraju da se na ovaj način najmanje troše policijski resursi jer njihovi redovni poslovi ipak ne mogu u potpunosti prestati.

Šalju patrole u provjeru

Za elektronski nadzor bi im trebali sudski nalozi, pa pribjegavaju klasičnom policijskom postupanju – pošalju patrolu na vrata osobe koja bi trebala biti u samoizolaciji i provjeravaju drži li se zaista svoja četiri zida ili je izašla. Policajci koji idu u kontrolu imaju nužnu zaštitnu opremu kako bi se i kod njih smanjila mogućnost zaraze.

Umreženi s Državnim inspektoratom

- Još prije nekoliko dana smo umrežili svoje baze podataka s onima Državnog inspektorata tako da svaki policajac kada provjerava neku osobu može vidjeti je li joj izrečena obavezna samoizolacija - rekli su za Index u Ravnateljstvu policije.

Prijave primaju e-mailom i telefonski preko broja 112 te ih automatski provjeravaju s bazom podataka Državnog inspektorata. Tek nakon toga policajci izlaze na teren. Osim po prijavama, policajci i u redovnim kontrolama poput onih u saobraćaju ili nasumičnog legitimiranja odmah dobiju obavijest je li osobi koju su zaustavili izrečena mjera samoizolacije.

Najviše prekršitelja u Istri i Koprivnici

Najviše prekršitelja evidentirano je na područjima Istarske i Koprivničko-križevačke policijske uprave. Tamo je ulovljeno po petero onih koji su uprkos opasnosti po javno zdravlje izlazili iz izolacije. Na varaždinskom i sisačkom području ulovljeno ih je po četvero. Po troje je prijavljeno u Požegi, Zadru, Splitu i Zagrebu.

- Molim sve građane da prijave ako znaju da neko krši mjere samoizolacije, ali isto tako da ne prijavljuju lažno. To troši dragocjene policijske resurse - apelirali su iz Ravnateljstva policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.