open-navfaktor-logo
search
Žestok sukob
Kako su prijatelji postali zakleti neprijatelji i kakve to veze ima s filmskom likvidacijom u Sarajevu?
Filmsko ubistvo u sarajevskom naselju Bulevar. Dvije osobe su, tvrde očevici, u utorak, usred dana, vozeći bicikl, odjeveni u crne trenerke, s kapuljačama na glavi i maskama preko lica, likvidirale jednog muškarca, a drugog ranile.
01.11.2023. u 11:00
get url
text

Sve je ličilo na profesionalnu likvidaciju, s obzirom na to da su ubice otvorile rafalnu paljbu iz oružja koje su nosili u torbi. Brzo se ispostavilo da je na Stupu ubijen švedski državljanin s debljim policijskim dosjeom Harris Österdahl. Ubrzo je policija na Sokocu uhapsila Olivera Herberta Petera, također švedskog državljanina.

VEZANI TEKST - Pucnjava u Sarajevu iz automatskog oružja, očevici tvrde da ima mrtvih i ranjenih
 

Otkud švedske ubice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine?

Sve je povezano s valom nasilja i brojnim ubistvima u švedskim gradovima, odnosno raskolu unutar kriminalne organizacije Foxtrot.

Nekada bliski prijatelji i saradnici Rawa Majid, poznatiji kao Kurdska lisica, vođa grupe, i Ismail Abdo, medijima u Švedskoj poznat kao "Jagoda", nekad Majidova desna ruka, krenuli su jedan na drugog i postali zakleti neprijatelji u borbi za tržište narkoticima.

VEZANI TEKST - U Sarajevu navodno ubijen vođa narkomreže iz Švedske Harris Österdahl
 

Ubijeni muškarac Harris Österdahl je, piše švedski Expressen, početkom septembra bio akter pucnjave u Istanbulu, a koja je povezana sa sukobom unutar kriminalne organizacije Foxtrot, čije vođe su bili "Kurdska lisica" i "Jagoda". Dvojica muškaraca na motoru 6. septembra su otvorila vatru na kafić, na vatru je uzvraćeno - vatrom. Nekoliko švedskih državljana brzo je uhapsila turska policija, a sredinom oktobra pušteni su na slobodu, da bi se potom zaputili prema Sarajevu.

Pretpostavka je da su meta napada u Istanbulu bili ljudi bliski "Kurdskoj lisici".

VEZANI TEKST - Švedski državljanin uhapšen na Sokocu zbog ubistva u Sarajevu
 

Nekoliko dana kasnije majka Ismaila Abda, imenovanog vođe otcijepljenog dijela Foxtrota, ubijena je u švedskom gradu Uppsala. Vjeruje se da je ubistvo naručila "Kurdska lisica". Od tada je u Uppsali i švedskoj prijestolnici uslijedio niz nasilnih zločina i ubistava. Švedski mediji pišu da je samo u septembru u sukobima zaraćenih strana ubijeno 12 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.