open-navfaktor-logo
search
Rad u džematima
Karađoz-begova medresa u Mostaru akademijom ispratila 378. generaciju maturanata
Akademijom upriličenoj u dvorani Univerzitetsko-sportsko rekreativnog centra "Midhad Hujdur Hujka", Karađoz-begova medresa u Mostaru ispratila je 378. generaciju maturanata.   
03.06.2023. u 18:47
get url
text
get url
text

Njihovo školovanje, kako je istakao direktor Medrese hafiz Aid-ef. Tulek, proteklo je u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, ali uprkos toj činjenici rezultati koje su postigli i novo stečenog znanja su izuzetno respektabilni i na zavidnom nivou. 

Maturanti su osim kvalitetnog obrazovanja i odličnog odgoja tokom školovanja pokazali afinitet na polju društvenog angažmana u čijem je središtu bio rad u džematima.

Direktor Tulek je zahvalio svim institucijama i pojedincima koji su u proteklom periodu pružali nesebičnu materijalnu i stručnu pomoć i podrška u njihovom radu.

Roditeljima je čestitao što su njihova djeca okončala ovaj srednji obrazovanja koji prethodi konačnom akademskom profiliranju i stručnom usavršavanju. 

Učenica generacije  Edina Mujić u zvaničnom obraćanju evocirala je uspomene na četverogodišnje školovanje, dok je učenik generacije Bakir Rahimić u ime generacije izrazio zahvalnost nastavnom osoblju i menadžmentu Medrese.

Brojnost prisutnih i njihovi osjećaji ponosa, kao i činjenica da je veliki broj učenika dolazi iz drugih gradova Bosne i Hercegovine mostarski muftija Salem-ef. Dedović u govoru je prokomentirao kao svojevrsnu podršku Bošnjacima u Hercegovini i drugim gradovima Muftijstva mostarskog.    

Učenicima je poručio da im stalna preokupacija ostane ovaj prostor Hercegovine i džemati u njoj.

Ističući pojedinačne kvalitete maturanata muftija ih je pozvao  da se u daljem obrazovanju opredijele za imamsku službu. Kazao je kako bi volio da oni svi ostanu u Mostaru i Hercegovini.

Prigodnu čestitku reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića, uz želju za dalje uspješno školovanje maturanticama i maturantima, prenio je u svojstvu njegovog izaslanika i u lično ime direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hodžić.

Podsjetio je da se kroz obrazovni sistem Islamske zajednice učenici potvrđuju u svom islamskom i bošnjačkom identitetu.

Posljednju prozivku maturantica i maturanata 378 generacije, odnosno 25. od reaktiviranja rada Karađoz-begove medrese, njih 59 maturantica i maturanata, danas su izvršili njihovi razrednici mr. Harun Macić, Elmedin Ljevo i Harisa Čukle.

Akademiji, kako je to i uobičajeno, prisustvovali su direktori i profesori bosanskohercegovačkih medresa kao i veliki broj uzvanica iz javnog i vjerskog života u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.