open-navfaktor-logo
search
Zvornik
Kavazović na jubilarnim 20. "Danima Hasana Kaimije": Vjera u boga, ljubav i milosrđe nas drže zajedno
Svečana akademija povodom jubileja – 20. manifestacije "Dani Hasana Kaimije", koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, održana je večeras na platou Zvorničke tvrđave na Kula Gradu.
08.06.2023. u 19:24
get url
text
Reis Husein ef. Kavazović

Akademiji su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Zvornik Mustafa-ef. Muharemović, predstavnici vlasti, i brojni drugi gosti i prijatelji manifestacije.

Reisu-l-ulema Kavazović i muftija Fazlović ovom prilikom su dodijelili Povelju Hasan Kaimija za životno djelo Mustafa-ef. Muharemoviću, koji je i jedan od pokretača ove manifestacije.

Organizacioni odbor Manifestacije donio je odluku da dodijeli Povelju Muharemoviću za ukupni doprinos koji je svojim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, obavljajući poziv imama, hatiba i muallima, nastavnika Islamske vjeronauke, kao i predsjednika MIZ Zvornik.

- Svakako da priznanje obraduje, ali ono nije bilo motiv za napor koji sam uložio tokom svog života na nabrojanim i drugim poslovima. Ovo može biti poruka i stimulans da se vrijedi boriti na putu misije, koja traži žrtvu i odricanje - kazao je Muharemović.

U svom obraćanju prisutnim, reis Kavalović je istakao da ustrajnost da se ova manifestacija održi, prisutnost iz godine u godinu, nose u sebi "svijest o potrebi da se okupljamo i povezujemo u bratstvo koje je uspostavio šejh Hasan Kaimija, što nas sve ispunjava nadom da bi ono moglo nastaviti rasti, a sa njim i naše međusobno razumijevanje i povjerenje za koje se on zalagao".

- Iznimno sam obradovan našim susretom i zajedničkim pohodom mjestu u kojem je živio i radio šejh Hasan Kaimija. Kula Grad je mjesto njegovog duhovnog zrenja, a našeg susretanja i duhovnog rasta. Ovdje, iznad same rijeke Drine, počinje epopeja našeg naroda, naše utemeljenje, i kao naroda, i kao zajednice - kazao je reisu-l-ulema.

Iskazao je radost, a ujedno i zahvalnost svima koji su "nastavili hod kojeg je započeo naš šejh Hasan Kaimija, prvo u Sarajevu, a potom ovdje, u egzilu, na Kula Gradu nadomak Zvornika".

- Ovo mjesto je postalo njegov dom, ovdje je njegovo turbe, mezar i ovdje je naše pamćenje - izjavio je reisu-l-ulema.

Dani Hasana Kaimije

(FOTO: Mina)

Ukazao je na to da nas je šejh Hasan Kaimija učio da snagom vjere tvorimo jedno bratstvo, jedno tijelo s različitim udovima, zbog kojih i pripadamo jedni drugima - kada jedan dio našeg tijela trpi svi trpimo.

- Uvjeren sam da možemo s nadom nastaviti put našeg duhovnog i kulturnog rasta, osnaženi berićetom naše vjere, kulture i tradicije. Bez obzira na sve poteškoće na našem putu, vjerujem da je puno više snage u našem bosanskom duhu i našem intelektu koji čekaju da budu otkriveni - naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Istaknuo je da i danas "osjećamo istu žeđ, koju je osjećao Hasan Kaimija, prema Bogu, čovjeku i Bosni".

- Ono što se od nas uvijek očekivalo jeste to da učinimo vidljivim naš duh zajedništva, koji je samo Božije očitovanje i Njegova želja da živimo u miru i slozi i milosrđe kojim se očituje naša duša da služi vjeri, kulturi i tradiciji, ubogima, siromašnima, bolesnima i onima koji su pod prijetnjom napustili svoj dom da bi započeli novi život, poput šejha Hasana Kaimije. U našoj pokornosti Bogu i služenju čovjeku i zemlji Bosni možemo iskusiti ono što nas čini zajednicom i narodom, jer vjera u Boga, ljubav i milosrđe su ono što nas drži zajedno, što nas ujedinjuje - poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema.

Podsjećajući na prve razgovore o "Danima Hasana Kaimije", on je naveo da se tada tražila prilika za susret, okupljanje i bolje upoznavanje.

- Tražili smo da budemo zajedno budemo u namazu, dovi, na mevludu, u školi, da jedni druge pohodimo, da razgovaramo, pružimo pomoć, koja nam je svima potrebna. Željeli smo graditi mostove koji će spajati ljude, vođeni iskustvom Hasana Kaimije, da se i u teškim prilikama, snagom duha i vjere, bratstvom i milosrđem, može izgraditi dom tamo gdje se čini da ga je nemoguće izgraditi. Željeli smo i drugima reći da smo tu, da im pomognemo da se oslobode predrasuda, da se zajedno pouzdamo u milostivog Boga, koji nam navještava mir i pomirenje, u nadi da ćemo skupa biti protagonisti novog vremena, koje će biti vrijeme zajedništva i razumijevanja. Neke pretpostavke smo na ovom našem putu ostvarili, ali put se nastavlja, sa svima nama koji smo na njemu od samog početka, ali i s onima koji nam se pridružuju - istaknuo je reisu-l-ulema.

Dodao je da je s pažnjom pratio, sve ove godine, ono što se događalo oko "Dana Hasana Kaimije".

- Mnogi naši važni ljudi, književnici i pjesnici, teolozi i naučnici, bili su ovdje među vama. Željeli su pomoći, reći tu smo, s vama smo. Za mnoge od njih možemo reći da su željeli pomoći da izgradimo naš svijet bolji i bliži Božijem naumu. Zahvaljujem se posebno Mustafi-ef. Muharemoviću, muftiji Vahid-ef. Fazloviću i književniku Hadžemu Hajdareviću na njihovoj posvećenosti i ustrajnosti, na vjeri i žrtvi da se uspije - kazao je reisu-l-ulema.

U okviru Manifestacije od 2005. godine se dodjeljuje Plaketa Hasan Kaimija za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti ili humanističkih i društvenih nauka.

Plaketa se dodjeljuje bijenalno. Ove godine u uži izbor je ušlo pet djela, a dobitnik je Fajko Kadrić, za roman "Šta su meni ptice". Plaketa će mu biti uručena na Pjesničkoj večeri, u petak, 16. juna.

Na platou Zvorničke tvrđane održan je i koncert hora i orkestra Behram-begove medrese u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.