open-navfaktor-logo
search
Obraćanje mladima
Kavazović: Neki između nas bi prodali našu slobodu, ne dozvoliti da međunarodna zajednica nametne ono što nećemo
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović organizovao je u subotu u Sarajevu iftar s više od 1.000 mladih.
10.04.2023. u 11:21
get url
text

Iftaru je prisustvovalo hiljadu mladih, članova i aktivista Mreže mladih iz Bosne i Hercegovine, mešihata Islamske zajednice Hrvatske, Slovenije i Srbije, mladi iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Švedske.

Već dva dana društvene mreže bruje o tome da je govor reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića sa tog iftara cenzuriran u pojedinim medijima od kojih se ne očekuje da cenzuriraju reisa te da je intencija toga bila sakriti od javnosti reisove poruke u vezi sa međunarodnom zajednicom i domaćim akterima koji prizivaju izmjene Ustava FBiH u režiji OHR-a. 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u svom obraćanju mladima je poručio i sljedeće: 

- Ja vas molim da uvijek imate na umu da smo mi jedan narod kojeg povezuje ova zemlja Bosna, naša kultura, naša tradicija i naša vjera. Nemojte izdati nikada vjeru i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Budite uvijek sinovi i kćeri ove zemlje, ali znajte, svaki narod, pa i naš narod ima svoje slabosti i ima dušmane. Borba protiv vlastitih slabosti je samo na nama. Moramo te slabosti poraziti, moramo pobijediti ono što se zove jedinstvo našega naroda. 

Nemojte nikada spavati, budite uvijek oprezni, jer narod ima dušmane koji vrebaju svaku priliku da nam naude. Znajte, naši očevi, naši djedovi, vaši očevi, naša braća i sestre dali su svoje živote za našu slobodu. Danas smo slobodni ljudi, ali sloboda nije nikada jednom zauvijek data. Slobodu dušmani mogu i da nam oduzmu. Zbog toga je važno da i večeras ovdje potvrdimo jemin dragom Bogu i poslaniku Muhammedu, a. s., da ćemo se uvijek boriti za slobodu našega naroda i da nikada svoj narod izdati nećemo. 

Ovo je prilika da se sjetimo naše braće i sestara, naših šehida, da se sjetimo našeg predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića koji je nakon skoro stoljeće i po stao ispred svog naroda i poveo ga u slobodu, doveo nas do ovoga u čemu jesmo. 

Ne smijemo pristati na to da nam slobodu oduzimaju oni koji žele da nas porobe. Ne smijemo dozvoliti ni onima između nas koji bi da našu slobodu prodaju za nešto što malo vrijedi. Ne smijemo dozvoliti ni onima iz međunarodne zajednice da nam nametnu ono što mi nećemo. 

Svi moraju znati da smo mi svjestan narod, narod koji voli slobodu, ljudi koji vole svoj narod i narod koji poštuje druge. Neka mubarek mjesec ramazan probudi u nama snažnu želju da očuvamo svoju slobodu i naš vetan, našu Bosnu i Hercegovinu. 

U videu ispod možete pogledati kompletan govor reisu-l-uleme Kavazovića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.