- Pacijent je u jutarnjima satima u pratnji majke stigao na Pedijatrijsku kliniku KCUS, sanitetom pripadajuće zdravstvene ustanove. Nakon pregleda ljekara u prijemnoj ambulanti ustanovljeno je da pacijent i majka posjeduju samo brzi antigenski test na COVID-19. Prema epidemiološkim preporukama hospitalizacija djeteta može biti realizirana samo uz negativan PCR test za dijete i pratnju, u ovom slučaju majku.

U izolacijskim sobama Pedijatrijske klinike smješteni su potvrđeni COVID-19 bolesnici.

Vodeći računa o zaštiti pacijenta B.S., ali i ostalih ležećih pacijenata, te uvažavajući dobro opće stanje pacijenta B.S., pridržavajući se epidemioloških preporuka bilo je neophodno stvoriti adekvatne uslove za bezbjedan boravak djeteta na Klinici kao i njegove pratnje - majke. Stoga je preporučeno da dijete i majka rezultate testiranja sačekaju van Klinike, kako ne bi boravili u prostorijama u kojima leže COVID-19 oboljeli.

Dežurni ljekar je uredno pojasnio da će rezultati biti gotovi u popodnevnim satima, nakon čega će majka biti kontaktirana. I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B.S. i njegove pratnje – majke.

Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja. Dječak i majka su trenutno hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici KCUS, te je u toku dijagnostička obrada pacijenta i terapijske mjere. Disciplina za zdravlje djeteta KCUS ulaže velike napore kako bismo omogućili redovne protokole rada, te svim bolesnicima pružili najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu uslugu, navodi se u saopćenju Kolegija Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a.