open-navfaktor-logo
search
Iskazana zabrinutost
Ključ: "Pao" izvještaj o izvršenju budžeta, vijećnici protiv prodaje nekretnina
Predsjednik Kluba SDA Suad Karat posebno je kritikovao zastoj u izgradnji prihvatilišta za pse, za što je Općinsko vijeće izdvojilo 40.000 KM
30.08.2019. u 16:56
get url
text

Posebnu pažnju na 29. sjednici Općinskog vijeća Ključa izazvao je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Većina vijećnika izrazila je zabrinutost zbog zastoja u realizaciji niza značajnih infrastrukturnih projekata koje je utvrdilo Općinsko vijeće u proteklom periodu, zbog čega je i uskraćena podrška ovom izvještaju općinskog načelnika.

Predsjednik Kluba SDA Suad Karat posebno je kritikovao zastoj u izgradnji prihvatilišta za pse, za što je Općinsko vijeće izdvojilo 40.000 KM. Istaknuto je da je na sjednici Općinskog vijeća održanoj prije šest mjeseci obećano prisutnim građanima da će prihvatilište biti izgrađeno u najkraćem mogućem roku. U međuvremenu, raste broj tužbi građana protiv Općine zbog napada pasa, što će u perspektivi nanijeti finansijsku štetu općinskom budžetu, saopćili su iz OO SDA Ključ.

Analizirajući informaciju o potraživanjima Općine Ključ prema Unsko-sanskom kantonu, vijećnica SDA Subha Avdić iznijela je stav o neophodnosti učešća građana u donošenju odluke koja bi se ticala odricanja 2,5 miliona KM kamata na pravosnažnu sudsku presudu donesenu u korist Općine Ključ. S obzirom na to da je pravna borba za ova sredstva vođena 2008. godine naglašeno je da su kadrovi SDA u tom periodu pokazali da im je interes građana Ključa bio na prvom mjestu.

Aktualizirajući tekuće probleme, vijećnik Elvedin Domazet u ime Kluba SDA postavio je sljedeća pitanja Općinskom načelniku i JU "Općinski fond za stambeno-komunalne djelatnosti i infrastrukturu":

- Klub SDA trazi od Općinskog načelnika izvještaj o realizaciji projekata iz šumskih, vodnih naknada i koncesija za 2017, 2018 i 2019. godinu. S obzirom da je Općinsko vijeće bilo podrška predloženim projektima, a na terenu je evidentan zastoj u realizaciji istih, tražimo da općinski načelnik dostavi izvještaj o realiziranim, nerealiziranim projektima, utrošenom novcu i finansijskom učešću građana u svakom od projekata.

- S obzirom da je sve prisutniji problem funkcionalnosti javne rasvjete u našoj općini, zanima nas zašto građani trpe sporu realizaciju otklanjanja kvarova na uličnoj rasvjeti? Zašto dolazi često do kvarova na pojedinim područjima pa čak i u samom centru grada gdje je nedavno bilo nekoliko dana bez rasvjete?

Klub SDA smatra da građani Ključa uredno izmiruju svoje obaveze i samim tim zaslužuju adekvatnu uslugu. S obzirom da nam se građani obraćaju sa informacijama da na ova pitanja dobiju odgovor u nadležnoj ustanovi kako će kvar biti otklonjen dok se evidentira više kvarova, tražimo odgovor zbog čega se rješavanju ovog problema pristupa na štetu građana i trazimo da se kvarovi otklanjaju u najkraćem mogućem roku, saopćeno je iz SDA Ključa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.