Utorak, 26.10.2021.
FOTO: Ines Lučić

Klub SDA očekuje podršku inicijativi da ministar Lučić smijeni svog šefa kabineta, šta kaže ministar

Inicijativa Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kojom od ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića traže smjenu njegovog šefa kabineta Mlađena Božovića, trebala bi se naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica Zastupničkog doma.

Ova inicijativa bit će, prema najavi, razmatrana na Zajedničkoj komisiji za ljudska prava bh. Parlamenta iduće sedmice.

VEZANI TEKST - Nakon šest godina istrage: Mlađen Božović optužen za nasilje nad Irinom Lovrić

U Klubu SDA smatraju da će zahtjev za smjenu Božovića dobiti podršku.

Komentar smo zatražili i od Lučića.

- Samo ja mogu odlučivati o smjeni Božovića. Ne bih sada da bilo šta prejudiciram šta ću uraditi. Sačekajmo sjednicu – kratko je kazao Lučić.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je u prvoj polovini februara potvrđena optužnica protiv Božovića, bivšeg direktora Fonda za povratak BiH, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilničkog ponašanja.

Prema navodima optužnice, Božović se 14. maja 2015. godine povišenim tonom obratio uposlenici Fonda za povratak, a potom je i fizički napao.

U inicijativi Kluba zastupnika SDA se traži i da Lučić u roku od 15 dana od njenog usvajanja izvijesti o poduzetim mjerama.

VEZANI TEKST - Smjena ministra Lučića skinuta s dnevnog reda: Gdje je "zapelo"

- Kako bismo izbjegli političke konotacije ove inicijative, ističemo da je gospodin Božović osoba koja je šef kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, odnosno jedna od ključnih osoba koja bi zaštitu i promociju ljudskih prava morala da operaconalizira – piše u inicijativi Kluba zastupnika SDA.

Kako su dalje istakli, ovaj klub je i prilikom nominacije Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH početkom 2020. godine, ukazivao na "profesionalnu biografiju gospodina Božovića koja ima ozbiljne primjedbe na rad u pogledu njegove opredijeljenosti za zaštitu i promociju ljudskih prava i sloboda".

Dodali su da stoga smatraju da Božović nema kredibilitet za obavljanje dužnosti šefa kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, te da ga ministar Lučić treba razriješiti, a na poziciju šefa svog kabineta imenovati osobu koja takvu funkciju i zaslužuje da obnaša.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh