Utorak, 25.02.2020.

Reagiranje

Klub SDA: Vlast u USK nastavlja sa zapošljavanjem u javnom sektoru, bahato koristeći resurse

Skupština USK
FOTO: Fena

Direktor Unsko-sanskih šuma Šerif Kalijković toliko je zauzet udovoljavanjem kadrovskim zahtjevima A-SDA i njihovih satelita da ne stiže da se bavi svojim poslom, ističu iz Kluba SDA u USK

ŠPD "Unsko-sanske šume" raspisalo je jučer konkurs za prijem 28 radnika na neodređeno. Na ovaj način još jednom potvrđeno je ono o čemu zastupnici SDA govore već mjesecima: vladajuća koalicija bahato koristi javne resurse u stranačke svrhe, laže pri tom javnost o navodnim uštedama i smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektoru, navodi Kluba SDA u Unsko-sanskom kantonu u saopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Unsko-sanske šume su i prošle godine bile rekorder po broju novouposlenih. Direktor Šerif Kalijković toliko je zauzet udovoljavanjem kadrovskim zahtjevima A-SDA i njihovih satelita da ne stiže da se bavi svojim poslom. Rezultat toga su ogromni problemi u poslovanju preduzeća, koje su na svojoj koži kao prvi osjetili penzioneri. Podsjećamo da su penzioneri ove zime ogrjevno drvo dobili sa zakašnjenjem i po cijeni višoj nego prethodnih godina. Očito se novac za plate novih uposlenika Unsko-sanskih šuma traži u njihovim džepovima.

Na primjeru ovog konkursa jasno vidi se zašto na nedavnoj sjednici Skupštine USK zastupnici većine nisu htjeli da čuju za moratoriji na zapošljavanje u javnom sektoru: njihov je cilj da nastave sa "uhljebljivanjem" svojih kadrova, pogotovo sad, u izbornoj 2020.

Ovih dana raspisan je i konkurs za izbor direktora JU "Dječiji vrtić" Bosanski Petrovac. Javna je tajna da je konkurs napravljen po mjeri sestre zastupnika A-SDA Zlatka Hujića. Kako bi se omogućilo njeno imenovanje na treći mandat, na zahtjev A-SDA je još prošle godine promijenjen Zakon o predškolstvu.

Ovaj slučaj zaslužuje pažnju javnosti ne samo kao primjer nepotizma, već i načina na koji Vlada Mustafe Ružnića osigurava glasove zastupnika u Skupštini USK pred glasanje za Budžet za 2020. godinu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh