open-navfaktor-logo
search
Izabrani podobni
Klub vijećnika SDA najavio dopis CIK-u BiH zbog nepravilnosti u izboru novih članova GIK-a Zenica
Zloupotreba aktuelne većine u Gradskom vijeću Zenica (GVZ) u procesu imenovanja tri nova člana Gradske izborne komisije Grada Zenica, bila je tema vanredne press konferencije Kluba vijećnika SDA nakon današnje hitne sjednice GVZ.
09.06.2022. u 15:19
get url
text

Predsjednica Kluba SDA u GVZ-a Emina Tufekčić najavila je kako će zbog svega ta stranka uputiti i dopis Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, koja mora potvrditi izbor Muamera Kovača iz reda Bošnjaka, Ivane Đukić iz reda hrvatskog naroda i Dine Pašalića iz reda ostalih.

- Nažalost, od marta traje procedura izbora tri člana GIK-a i, na kraju, dobili smo da imenujemo zamjenske članove GIK-a. Šta to znači? U proteklom periodu, Komisija za izbor i imenovanje provela je procedure, raspisala prvi javni oglas na koji se prijavilo 22 kandidata. Nakon intervjua s određenim brojem kandidata, javni oglas je poništen. Dakle, kandidati koji su bili na intervjuu, vjerujte, da ne znaju razlog zašto je taj javni oglas poništen - kazala je Tufekčić.

Ona je istakla kako su, na današnjoj sjednici GVZ-a, dobili potvrdu zašto je taj javni oglas bio poništen.

- Naime, tada, prilikom raspisivanja prvog javnog oglasa Muamer Kovač, koji je danas ispred Vijeća izabran za predsjednika GIK-a, nije dostavio potpunu dokumentaciju. Dakle, ubijeđena sam da je to bio jedan od razloga zašto je taj javni oglas poništen. Dalje, drugi kandidat koji je danas izabran za člana GIK-a, Dino Pašalić, tada je, članovima komisije koji su ga intervijusali, rekao da on ima iste materijale, odnosno odgovore na pitanja koje imaju članovi Komisije za izbor i imenovanje - kazala je.

To je, nastavlja, bio razlog zašto je Edisej Sjerotanović, član Naroda i Pravde u Komisiji, tražio da se taj javni oglas poništi. Na drugi oglas, napominje, prijavilo se 17 kandidata, s kojima su obavljeni intervjui.

- To su doktori pravnih nauka, magistri, pravnici…Bilo je 14 kandidata koji su apsolutno ispunjavali sve uslove i napravljena je rang-lista. Na toj rang-listi tri prvorangirana kandidata, odnsno kandidatkinje, nisu danas predloženi GVZ, od strane aktuelne većine. Smatramo da je to zloupotreba cjelokupnog procesa, manipulacija sa građanima i građankama Zenice, odnosno kandidatima i kandidatkinjama koji su se prijavljivali na ove javne oglase. Zašto smo raspisivali javne oglase, ako smo znali da će u konačnici biti izabrani oni koji su podobni - istakla je Tufekčić.

Smatra kako su novoizabrani članovi GIK-a "podobni zato što su zaposlenici Gradske uprave", a upitno je i njihovo izborno iskustvo. Po ocjenama članova Komisije, napomenula je Tufekčić, izabrani kandidati nisu bili prvorangirani ni najkvalitetniji. Napomenula je kako se, još u martu, u javnosti špekulisalo kako će upravo biti izabrana tri kandidata koja su danas i izabrani na sjednici GVZ-a.

- Rekla bih kako je ovo, kako je jednom kolega Babajić (Almir, vijećnik SDP-a BiH-op.a.) na sjednici GVZ-a rekao, najava nove izborne krađe, jer je on bio svjedok prethodne izborne krađe. Ovaj put želimo informirati javnost o zloupotrebi samog procesa i zloupotrebi integriteta izbornog procesa u našem gradu - podvukla je Tufekčić.

Napomenula je kako većinu u GVZ-a čine Zenička inicijativa-Fuad Kasumović, SDP BiH, Narod i Pravda, Nezavisni blok i nezavisni vijećnik Osman Šuvalić te da se prilikom današnjeg glasanja podijelio Klub vijećnika SDP-a BiH, odnosno jedan od tri vijećnika nije glasao za taj prijedlog, dok nijedan od dva vijećnika Naroda i Pravde nisu došli na sjednicu GVZ-a pa je odluka o izboru izglasana s 16 glasova za, odnosno natpolovičnom većinom jer GVZ-a ima 31 vijećnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.