Dakle, i dalje Dom naroda može ostati, kako su ga pojedini nazvali, "groblje dobrih zakona", jer činjenica je da pojedinim zakonima koji su doneseni na Zastupničkom domu trebaju godine kako bi došli na dnevni red Doma naroda i za to do danas niko nije odgovarao.

"Ni famozni sastav Doma naroda ne znači ništa"

VEZANI TEKST - Da li je Schmidtov amandman osigurao da Dom naroda FBiH prestane biti "groblje dobrih zakona"?

- Pa to je osnovni problem za sve te amandmane. Na prvu smo govorili da postoje stvari koje su dobre u toj nametnutoj odluci visokog predstavnika, u smislu da se otklone blokade, ali kada se dobro izanaliziralo ono što je bila namjera da se otklone blokade, smatramo da blokade nisu otklonjene.

Također ni taj famozni sastav Doma naroda od 80 delegata ne znači apsolutno ništa. Zapravo znači a to su dodatna finansijska izdavajanja - mišljenja je Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

Razgovarali smo i sa Mirsadom Zaimovićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma FBiH.

Pravnu normu štiti sankcija

- I sada je postojala obaveza Doma naroda da tretira ona zakonska rješenja i druge tačke dnevnog reda koje su prošle kroz Zastupnički dom ali nisu to radili. Ovaj put je navedena obaveza u smislu roka u kojem treba to da se definiše ali nisu definisane sankcije i niko nam ne garantije da bilo koji politički faktor koji bude bio u mogućnosti da neće ponovo to blokirati.

Prva lekcija je pravna norma ali nju štiti sankcija. Ako nema sankcije ne možete garantirati provođenje pravne norme, to je suština - kazao nam je Zaimović.