open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ko od državnih ustanova u Kantonu Sarajevo radi analizu testova na prisustvo SARS-CoV-2
Plansko testiranje na prisustvo SARS-CoV-2 više se ne radi kao na početku pandemije, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a to znači da se sada u državnim zdravstvenim ustanovama testirati mogu samo osobe kod kojih za to postoji medicinska indikacija.
01.12.2021. u 07:55
get url
text

- Ako kod pacijenta postoji sumnja na prisustvo SARS-CoV-2, vrši se testiranje u domovima zdravlja – kaže dr. Aida Pitić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS, i dodaje da je preporuka da se svi stanovnici Kantona Sarajevo, stariji od 18 godina, vakcinišu, a to mogu uraditi i stariji od 12 godina uz dozvolu roditelja.

Svi uzorci iz domova zdravlje idu na KCUS

Potvrdio nam je to i Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS. Prema njegovim riječima, u domovima zdravlja mogu se testirati samo oni koji imaju simptome COVID-19.

- Domovi zdravlja ne mogu vršiti testiranje na koronavirus u svrhu putovanja ili nečega drugog, što nam se dešavalo u prethodnim mjesecima, da ljudi dođu na drive-in punkt i traže da ih testiramo jer trebaju putovati. Mi smo javna zdravstvena ustanova koja ne radi komercijalna testiranja, nego isključivo samo ako kod osobe postoji sumnja na infekciju – objašnjava Šarkić.

A ko od državnih ustanova radi analizu uzetih briseva?! Čini se kako to u Kantonu Sarajevo jedino vrši Laboratorija, koja se nalazi u sastavu Kliničke mikrobiologije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

- Koliko je meni poznato, samo KCUS trenutno, od državnih ustanova, radi analize uzoraka na SARS-CoV-2 – ističe Šarkić.

Dakle, svi uzeti brisevi od osoba, za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom, iz domova zdravlja šalju se, prema riječima Šarkića, u Laboratoriju Kliničke mikrobiologije u KCUS.

- Mi smo na početku pandemije sve briseve slali na kliničku mikrobiologiju u KCUS jer su jedino oni u tom periodu to radili i to za cijelu Federaciju BiH. Ali kako smo u određenim pandemijskim skokovima imali veliki broj oboljelih, Laboratorija u KCUS-u kapacitetom nije mogla podnijeti toliki broj dnevnih uzorkovanja, nakon čega je Zavod zdravstvenog osiguranja KS, u sistem refundiranja novca umrežio još nekih desetak privatnih laboratorija koje su vršile analize uzoraka – naglasio je Šarkić.

Samo za sumnjive na trijaži

Na stranici Ministarstva civilnih poslova BiH navedeno je koje su to laboratorije na području Federacije BiH, državne i privatne, koje mogu vršiti PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa, a koje su verifikaciju za to dobile od Federalnog ministarstva zdravstva. Na spisku ih je 14.

Od državnih ustanova sa spiska, a nalaze se na području Kantona Sarajevo, osim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, su i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te Laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" rekli su nam kako testiranje i analizu uzoraka rade samo u slučaju ako kod osobe, koja prolazi trijažu, postoji sumnja na prisustvo SARS-CoV- 2.

- Pacijentima kod kojih se na trijaži posumnja da su zaraženi, brzim testom uzima se bris i šalje na analizu u laboratoriju zdravstvene ustanove Alea dr. Kandić sa kojom Opća bolnica ima ugovor. Nijedan dan ne liči na prethodni, pa nekad pošaljemo 30, a nekad i 70 uzoraka – kažu u Odsjeku za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice.

Laboratorija na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu analizu uzoraka na prisustvo SARS-CoV-2 radi samo na komercijalnoj bazi.

- Uzorke nam šalje privatna Poliklinika Agram koje mi potom analiziramo – navode sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.