open-navfaktor-logo
search
Četvrti derbi
Ko pobjeđuje u duelu gradskih rivala kada sudi Irfan Peljto?
Dobrim suđenjem meča 3. kola Evropske lige Peljto se sasvim logično nametnu kao pr(a)vi izbor za čovjeka koji će suditi 117- gradski derbi
01.11.2018. u 21:20
get url
text
Irfan Peljto

Komitet za sudije i suđenje odlučio je da će pravdu u 117. gradskom derbiju između Sarajeva i Željezničara dijeliti Irfan Peljto, trenutno ponajbolji fudbalski arbitar u našoj zemlji.

Arbitar, koji je u Premijer ligi Bosne i Hercegovine debitovao u sezoni 2012/2013, nedavno je opravdao povjerenje koje mu je ukazala UEFA. Ovaj 34-godišnji sudija, zajedno sa svojim asistentima, dobio je pozitivne ocjene za arbitražu na meču 3. kola Evropske lige u kojem je Salzburg sa 3:0 savladao Rosenborg.

Peljto se tako sasvim logično nametnuo kao pr(a)vi izbor za čovjeka koji će u subotu u 17 sati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" označiti početak duela 16. kola Premijer lige između Sarajeva i Željezničara.

Za Peljtu će subotnja utakmica, prema podacima Transfermarkta, biti 75. premijerligaški susret u kojem će dijeliti pravdu, ali ne i prvi meč ljutih rivala.

Sin nekadašnjeg sudije Mesuda Peljte, što mu se nekada i bez razloga znalo spočitavati, pravdu u gradskom derbiju prvi put je dijelio 16. oktobra 2016. godine. Duel odigran na Koševu završen je bez golova, a Peljto je pokazao šest žutih kartona - dva domaćim i četiri gostujućim fudbalerima.

Drugi "sudar" gradskih rivala ovaj arbitar sudio je 20. maja 2017. godine. Za razliku od prvog Peljtinog derbija, ovoga puta je trijumfovalo Sarajevo, i to golom iz penala, kojeg je realizovao Amer Bekić. Na ovom susretu ponajbolji bh. arbitar je u tri navrata posezao za žuti karton; jednu javnu opomenu zaradili su fudbaleri Sarajeva, a dvije igrači Željezničara.

Posljednji od tri derbija, i jedini koji je Peljto u dosadašnjoj karijeri sudio na Grbavici, okončan je pobjedom Željezničara. U novembru 2017. godine Plavi su slavili s 2:1. Baš kao i u prvom derbiju Peljto je pokazao šest žutih kartona, dva domaćim i četiri gostujućim igračima.

Tri dosadašnja derbija koje je sudio Peljto okončana su s tri različita ishoda, a  najvažnije je da nije bilo većih grešaka koje su bitnije utjecale na ishod mečeva.

Nadati se da podnesena disciplinska prijava, zbog propusta na meču Kupa BiH između Zrinjskog i Krupe, neće imati mnogo utjecaja na ponajboljeg bh. arbitra, te da ćemo nakon subotnjeg derbija pričati o odličnoj utakmici gradskih rivala u kojoj je sudija dio neprimjetan.

Na kraju, vrijedi reći da je Peljto u dosadašnja 74 premijerligaška susreta pokazao 405 žutih kartona, 13 crvenih i dosudio 15 jedanaesteraca. Zasad u derbiju još nikada nije bio primoran da nekog od fudbalera ranije pošalje "pod tuš", a nadamo se da neće ni ovaj put.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.