open-navfaktor-logo
search
Propusti
Ko se nije snašao u borbi protiv koronavirusa: Čemu služe šatori, zašto nije reduciran broj graničnih prijelaza?
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na danas održanoj hitnoj vanrednoj sjednici donijelo odluku o zatvaranju svih graničnih prijelaza u BiH, osim onih na kojima su uspostavljeni karantini u šatorima Oružanih snaga BiH.
22.03.2020. u 14:43
get url
text
Granični prijelazi

Ta je odluka uslijedila nakon što su Vijeće ministara BiH i nadležne državne agencije imale problem u "razumijevanju" i provedbi ranijih odluka Predsjedništva BiH koje su se odnosile na suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

Predsjedništvo BiH je, podsjetit ćemo, 16. marta donijelo zaključak kojim se podržava inicijativa za uvođenje karantina na graničnim prijelazima, a istovremeno je od Vijeća ministara BiH zatraženo da se broj graničnih prijelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i nesmetan promet robe.

Na graničnim prijelazima koji bi ostali u funkciji bi se, u skladu sa ranijom inicijativom koju je podržalo Predsjedništvo BiH, uspostavili karantini u šatorima, u kojima bi bili smještene osobe koje ulaze u BiH, a za koje nadležne institucije utvrde da je neophodan boravak u karantinu.

VEZANI TEKST - Okončana vanredna sjednica Predsjedništva BiH, Džaferović i Dodik uputili poruke građanima

Uprkos jasnom sadržaju zaključaka Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH i nadležne institucije se nisu baš najbolje snašli u njihovoj implementaciji.

Počnimo od broja graničnih prijelaza. Uprkos zahtjevu Predsjedništva BiH da se njihov broj reducira, to se nije dogodilo. Na pojedinim graničnim prijelazima su postavljeni šatori za karantin. Ostali granični prijelazi su nastavili normalno funkcionirati i to bez šatorskih karantina u koje bi se smještale osobe koje ulaze na teritorij BiH. To je rezultiralo činjenicom da je većina onih koji su ušli na teritorij BiH koristili prijelaze na kojima nije bilo uspostavljenih karantina.

Zanimljivo je da šatori nisu postavljeni na graničnim prijelazima na području kantona kojima vlada Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, uz čiju je podršku na čelo Granične policije BiH imenovan aktuelni direktor Zoran Galić.

Iz Granične policije BiH se pravdaju tvrdnjom da je odluku o postavljanju šatora donijelo Predsjedništvo BiH, a ne ta policijska agencija. U istom saopćenju su propustili pojasniti vezu između odluke Predsjedništva BiH kojom se podržava inicijativa o postavljanju šatora sa činjenicom da su ti šatori postavljeni na samo nekim graničnim prijelazima.

Predsjedništvo BiH, podsjetit ćemo, nije "biralo" na kojim će se prijelazima uspostaviti karantini, već je ta odluka bila u rukama Vijeća ministara BiH. 

- Granična policija BiH isključivo prati upute i naredbe nadležnog tijela Ministarstva sigurnosti BiH i Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, kojom predsjedava ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i u skladu s tim poduzima određene mjere – navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

Trenutno je situacija takva da oni koji ulaze u BiH izbjegavaju granične prijelaze na kojima su postavljeni šatori, u kojima svakako trenutno niko nije zadržan. Broj graničnih prijelaza otvorenih za promet punika i roba je odavno trebao biti reduciran te prilagođen novonastaloj situaciji. 

Druga sporna činjenica jeste očigledno nesnalaženje nadležnih institucija pri razumijevanju ko bi trebao ići u karantin pri ulasku na teritorij BiH, a ko ne. Iz Ministarstva sigurnosti BiH je poručeno kako će u šatore ići sve osobe koje ulaze u BiH. S druge strane, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao da će u 14-dnevnu izolaciju u šatorima ići samo strani državljani, dok će državljani BiH uz naredbu o izolaciji biti upućeni kući, što sugerira potpuni izostanak koordinacije među nadležnim institucijama.

Bez obzira da li se radi o nerazumijevanju ili svjesnim opstrukcijama, Predsjedništvo BiH je novom odlukom o zatvaranju graničnih prijelaza na kojima nema šatorskih karantina suzilo prostor za propuste koji bi mogli dovesti u opasnost zdravlje građana BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.