Svečana sjednica

Ko su dobitnici povelja i zahvalnica Udruženja generala BiH

Objavljeno: 21.06.2019. u 11:54

Moramo naći snage da se okupljamo i da budemo jedinstveni, posebno danas kada je više nego ikada potrebna snažna pravna borba za istinu, borba za dokazivanje časnosti svih komandanata i branioca u borbi protiv agresora -zaključio je general Pleh

FOTO: FMBI

U prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku održana je svečana sjednica Udruženja generala Bosne i Hercegovine a među brojnim zvanicama prisustvovao je i ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević.

Svečana sjednica Udruženja generala Bosne i Hercegovine okupila je brojne članove Udruženja ali i goste koji su u proteklom periodu pružali izuzetnu podršku u radu i djelovanju, kao i u realizaciji projekata u cilju poboljšanja statusa branilačke populacije. Ovom prilikom predsjednik Udruženja general Rizvo Pleh je zahvalio svima na dosadašnjoj podršci prema generalima koji su u najtežim vremenima bili uz našu državu i narod te da i danas generali dokazuju istinu o časnoj odbrani kroz brojne pravne, sudske postupke.

-Moramo naći snage da se okupljamo i da budemo jedinstveni, posebno danas kada je više nego ikada potrebna snažna pravna borba za istinu, borba za dokazivanje časnosti svih komandanata i branioca u borbi protiv agresora -zaključio je general Pleh.

Najveće priznanje Povelja Udruženja dodijeljena je federalnom ministru za pitanja boraca i invalida Salki Bukvareviću koji je obraćajujući se u ime nagrađenih kazao da mu je čast ali i obaveza dodijeljeno priznanje te je istakao izuzetnu saradnju sa Udruženjem generala BiH u proteklom periodu koji su pružali nesebičnu podršku pri realizaciji brojnih pojekata i donošenja zakonskih akata.

Ministar Bukvareivć je i ovom prilikom posebno naglasio činjenicu da se u posljednje vrijeme sve češće pokušava izjednačiti borba naših časnih branilaca sa agresorima što je nedopustivo i protiv čega svi zajedno moramo djelovati. Također, istakao je značaj donošenja zakonskog rješenja za demobilizirane branioce čiji prijedlog je upućen u parlamentarnu proceduru.

Ministar Bukvarević je kazao kako je trenutno ova kategorija naših branilaca najugroženija te da je nedopustivo da branioci koje je sustigla starost, nerijetko i bolest, nemaju ni platu, ni penziju, niti druga prava i u tom smislu svima nam mora biti prioritet da se Zakon donese i da demobilizirani branioci napokon riješe svoj status, zaključio je ministar Bukvarević.

Povelje su dodijeljene i članovima Udruženja, generalima prof. dr. Aliji Ismetu, prof. dr. Nedžadu Ajnadžiću, Ramizu Drekoviću, Enveru Hadžihasanoviću, mr. Vahidu Karaveliću i Mustafi Polutku, sekretaru Udruženja Sadiku Kliniću.

Udruženje generala BiH uručilo je i zahvalnice za nesebičan doprinos i podršku u radu Abdulahu Skaki – gradonačelniku Grada Sarajeva i gospodinu Mirsadu Mujiću – generalnom direktoru JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, saopćio je Kabinet ministra Bukvarevića.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije