open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Ko su kandidati za rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH
Za novog predsjedavajućeg iz Kluba SDA predložen je Mirsad Zaimović, iz HDZ-a za dopredsjedavajućeg je predložen Mladen Bošković
15.07.2019. u 16:56
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH

Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH završila je današnju sjednicu na čijem su dnevnom redu bili prijedlozi za imenovanje novog rukovodstva Doma, koji se trebaju razmatrati na sutrašnjoj vanrednoj sjednici.

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović, iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za dopredsjedavajućeg je predložen Mladen Bošković, a vladajuća većina nije ponudila prijedlog za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

- Predsjedavajući Komisije Bošković je tražio da odgodimo sjednicu i rekao da bi sutra možda mogli imati i prijedlog iz reda srpskog naroda s obzirom na to da imamo samo četiri zastupnika iz reda srpskog naroda i to tri iz opozicije i jedan iz vlasti. Sutra u 8.30 sati nastavit ćemo s ovom sjednicom - rekao je novinarima član Komisije i zastupnik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH i član Komisije Damir Mašić smatra da je izbor novog rukovodstva mogao biti riješen i prije pola godine.

- Zna se ko će biti parlamentarna većina. Imaju sve unutar te većine - pripadnike sva tri naroda. Imaju kvalifikovanu većinu da sve to izaberu, te je sve ostalo pravo pitanje što se ovoliko čeka - konstatovao je Mašić.

Naglasio je da unutar Kluba zastupnika Koalicije predvođene HDZ-om BiH ima Srbin Goran Opsenica kojeg regularno može predložiti rukovodstvo doma bez opozicije.

- Stoga ne vidim nikakvu potrebu da opozicija popunjava njihove redove, a oni imaju kvalifikovane ljude za te pozicije. Opsenica je ušao u Parlament kao pripadnik srpskog naroda - kaže Mašić.

Poručio je da zastupnički Klub SDP-a najvjerovatnije neće podržati rebalans ovogodišnjeg budžeta iz nekoliko razloga koje će obrazložiti na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma.

Podsjećamo, osim izbora rukovodstva poslanici bi sutra trebali razmatrati predloženi zakon o demobilisanim borcima kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

- Naša stranka će podržati zakon o demobilisanim borcima iako ima dosta manjkavosti - potvrdio je Mirsad Čamdžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.