open-navfaktor-logo
search
Tridesetogodišnja misterija
Ko su vlasnici poslovnih prostora na platou Skenderije
Rekonstrukcija dijela platoa do Centra Skenderija u Sarajevu završena je 2016. godine. Druga polovina platoa oko Ledene dvorane u potpunosti je devastirana, kao i trgovke koje se nalaze na ovom dijelu Centra.
10.02.2020. u 10:11
get url
text

Do rekonstrukcije drugog dijela platoa neće doći u dogledno vrijeme zbog problematičnih suvlasničkih odnosa i nadležnosti jer zemlja pripada Centru Skenderija, a plato, trgovke i sve ostalo u privatnom je ili državnom vlasništu, ističe Amer Kapo, direktor Centra Skenderija.

- Na propalom dijelu platoa napravljene su trgovke 1990. godine i smatraju se privremenim objektima, a tu su već 30 godina. U ugovoru piše da su to objekti sa privremenim trajanjem od tri godine. Tu se nalaze 53 trgovke koje zauzimaju 930 kvadratnih metara do kojih je obnovljen plato Skenderije. Uz Ledenu dvoranu nalazi se 46 poslovnih prostora, koji zauzimaju 422 kvadratna metra. Sa ovim poslovnim prostorima Skenderija nema ništa jer su oni u privatnom vlasništvu – tvrdi Kapo.

{$galerijaFotografija}

Većina ovih poslovnih prostora je zatvorena i bukvalno se ruše i niko ništa ne poduzima, nemoćan je i direktor Skenderije, koji pojašnjava:

- Mi ne znamo ni ko su vlasnici ovih poslovnih prostora jer nemamo načina da ih kontaktiramo. To se preprodavalo svih 30 godina. Devedesetih godina prošlog stoljeća tadašnje rukovodstvo Centra Skenderija je dozvolilo izgradnju ovih objekata. Vlasnika ovih objekta nema u Zemljišno-knjižnom izvatku (ZK), a u ugovoru piše da Centar Skenderija ne može naložiti uklanjanje ovih objekata. Možda ove trgovke može ukloniti Općina Centar ili Kanton Sarajevo. O načinu njihovog uklanjanja mnogo se pričalo 2007. godine, a sada o tome više niko i ne priča – kaže Kapo.

Tražio je direktor Skenderije pomoć za uklanjanje trgovki od Općine Centar i Kantona Sarajevo, ali nema odgovora.

- Dio platoa B faze u papirima se vodi na Zavodu za izgradnju KS, a Centar Skenderija upravlja ovim dijelom. Zavod bi trebao da traži urbanističku saglasnost za renoviranje ovog dijela platoa jer mi to ne možemo po zakonu. Objektom Coloseum i onim iznad ovog objekta upravlja ZOI'84 i naplaćuje zakup tih prostora. Zbog toga će trebati još čekati da se ovi problemi rješe, a očito je da Centar Skenderija to sam ne može riješiti – zaključuje Kapo.  

Plato i privredni grad Skenderija, 31.01.2020
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.