open-navfaktor-logo
search
Nedostaje 18 specijalista
Koliko JU Dom zdravlja KS fali ljekara, šta će biti sa 36 doktora porodične medicine kojima istječu ugovori o radu
Na 350.657, koliko u Kantonu Sarajevo ima registriranih kartona pacijenata, prema normativu JU Dom zdravlja KS trebala bi imati 204 ljekara porodične medicine.
17.04.2022. u 19:53
get url
text

No broj ljekara porodične medicine koji rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi daleko je manji od potrebnog.

Kako nam je kazao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, oni imaju 176 ljekara porodične medicine koji rade na neodređeno vrijeme, te 36 sa radnim statusom na određeno vrijeme kojima ugovori istječu.

Ali ni 176 stalno uposlenih nisu trenutno na raspolaganju pacijentima jer ih je 25 poslano na specijalizaciju.

Na pitanje šta će bit sa 36 ljekara kojima istječu ugovori o radu, Šarkić odgovara "kako se nada da će oni biti produženi".

- Nama je pravo rješavanje problema zapošljavanje ljekara na neodređeno vrijeme jer mi tek tada imamo ljude sa kojima u potpunosti možemo raspolagati. Iskreno, veliku pomoć imali smo od programa Zavoda za zapošljavanje KS u vanrednim uvjetima pandemije, ali ti ugovori, koji su trajali tri i šest mjeseci, privremeno su rješenje. To nije nešto što nam trajno pomaže riješiti problem u kadrovskoj politici. Nasušna nam je potreba da imamo standard neodređenih ugovora - istakao je Šarkić.

No JU Dom zdravlja KS nema samo ovaj problem. Nedostaju i ljekari specijalisti, a najteža situacija je u službama pulmologije i pedijatrije, gdje nedostaje ukupno osam ljekara (pet pulmologa i tri pedijatra). Domu zdravlja fali i dvoje intrenista, tri otorinolaringologa, tri oftalmologa i dva neurologa. Ukupno, JU Dom zdravlja KS ovog trenutka nedostaje 18 ljekara specijalista. 

Podsjetimo, nakon što je početkom godine Haris Vranić poslao u penziju pet specijalista pulmologije, u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, koju čini devet domova zdravlja i 84 ambulante, ostalo je da radi osam pulmologa plus još jedan penzionisani kolega (dr. Mujo Hošić u Domu zdravlja Ilidža) koji je pacijentima na raspolaganju do 30. septembra.

Iako do sada nije bilo naručivanja u ovoj službi, velike su gužve, a građani ističu kako i po nekoliko puta moraju otići kako bi bili pregledani, što donedavno nije bio slučaj.

Kako je ranije Faktoru rečeno, tek naredne godine sa specijalizacije, koja traje šest godina, vraćaju se tri pulmologa, a onda još po jedan 2024. i 2025. godine.

U međuvremenu, kako bi barem donekle ublažili nedostatak medicinskog kadra, krajem prošlog mjeseca JU Dom zdravlja KS nedavno je raspisala konkurs za prijem u radni odnos deset ljekara porodične medicine i pet pulmologa i tri pedijatra.

No pitanje je ko će se javiti na konkurse jer kako nam nedavno reče doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, "trebamo biti svjesni da u ovom trenutku ljekara specijalista nema na tržištu rada da ih zlatom plaćate".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.