Hrvatska

Kolinda se danas sastaje sa vlasnikom rafinerije u Bosanskom Brodu

Objavljeno: 10.10.2018. u 14:24

Siguran sam da će se u sljedećih godinu-dvije plinofikacija dogoditi i sam utjecaj rafinerije ili rafinerijskih procesa na kvalitetu zraka imat će daleko manji učinak, kazao je hrvatski ministar privrede

Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatski ministar privrede, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je komentirao eksploziju u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, izrazivši žaljenje zbog incidenta te poručivši kako očekuje plinofikaciju tog pogona kako bi se smanjilo zagađenje zraka u okolnim naseljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavio je kako očekuje skoru plinofikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu na kojoj Hrvatska insistira.

Tako će ta rafinerija imati daleko manji učinak na kvalitetu zraka, odnosno smanjit će se zagađenje zraka koje utječe na život hrvatskih građana u Slavonskom Brodu, koji se nalazi na lijevoj obali rijeke Save, očekuje ministar.

-Siguran sam da će se u sljedećih godinu-dvije plinofikacija dogoditi i sam utjecaj rafinerije ili rafinerijskih procesa na kvalitetu zraka imat će daleko manji učinak - kazao je Horvat.

On je istaknuo kako građani Slavonskog Broda već niz godina udišu onečišćeni zrak te kako stoga hrvatska Vlada vrši pritisak na vlasti u RS-u i na vlasnike rafinerije kako bi se zagađenje smanjilo.

U Slavonskom Brodu danas je izmješteni ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja se tokom dana sastaje sa ruskim vlasnikom rafinerije u Bosanskom Brodu, ruskim ambasadorom u Hrvatskoj Anvarom Azimovom, predstavnicima privatnih energetskih kompanija i predstavnicima lokalnih vlasti, kako bi se zagađenje zraka u Slavonskom Brodu smanjilo.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je dio rijeke Save na kojem je prijavljeno pojavljivanje velike naftne mrlje, koja se u međuvremenu pomaknula.

U eksploziji dijela postrojenja Rafinerije nafte Bosanski Brod sinoć je smrtno stradao jedan radnik, devet radnika je povrijeđeno, ali su van životne opasnosti.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije