Kompletnim procesom izmještanja rukovodi Služba za poslove sa strancima BiH, osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM), dok sigurnosnu situaciju kontrolira veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

- Procesom migracija u našoj zemlji treba da upravlja Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti i drago nam je da su napokon preuzeli odgovornost za krizu u našem kantonu. Više od deset autobusa je stiglo na tu lokaciju i napokon će ljudi biti smješteni u humanije uslove. Mi nemamo informaciju koja će to lokacija biti. Također, drago nam je da su nas napokon ispoštovali i razumjeli, te da su odustali od Migracionog centra ili bolje reći industrijske zone 'Bira' u središtu Bihaća - izjavio je ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić.

Ni migranti i izbjeglice ne znaju svoje naredno odredište, ali se raduju humanijim životnim uslovima, jer su u kampu Lipa doslovno preživljavali u posljednjih sedam dana.

- Otkako nas je IOM napustio, na Lipi smo samo preživljavali. Imali smo jedan obrok dnevno, a najveći problem je bila hladnoća. Ne znamo gdje sada idemo, međutim nije ni bitno, ako ćemo imati makar malo bolje uslove za život - riječi su dvadesetjednogodišnjeg Alija iz Pakistana.

Kolona sa više od deset autobusa uskoro bi pod jakom policijskom pratnjom trebala krenuti prema narednom privremenom odredištu više stotina nekadašnjih korisnika usluga kampa na lokalitetu Lipa kod Bihaća.