open-navfaktor-logo
search
General-major Ristuccia
Komandant KFOR-a: Svi da se suzdrže od jednostranih akcija
Komandant misije KFOR-a predvođene NATO-om general-major Angelo Michele Ristuccia sastao se večeras s kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom, s kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i tenzijama zbog ishoda razgovora o pitanju registarskih tablica.
21.11.2022. u 22:52
get url
text

Komandant KFOR-a je apelovao na sve strane da izbjegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije.

VEZANI TEKST - Vjosa Osmani: Visoki predstavnik EU Josep Borrell pokazao pristrasnost

Ristuccia je pozvao strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju sigurnosti. Istakao je da je važno izbjeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u augustu.

General-major Ristuccia ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući i komandanta Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), predstavnike institucija na Kosovu i kosovskih sigurnostnih organizacija, kao i načelnika Vojske Srbije.

KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat Ujedinjenih nacija, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za mirno i sigurnosno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine.

- Cilj misije KFOR-a koju vodi NATO je mir i sigurnost na Kosovu. KFOR igra vitalnu ulogu u osiguravanju sigurnosti koja omogućava dijalog. Komandant KFOR-a poziva strane da se suzdrže od jednostranih akcija ili retorike i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija - navodi se u saopćenju KFOR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.