- Ja nisam učestvovao u ratu kao gospodin Džaferović koji je komandovao opetrativnim jedinicama i tu postoji jedno veliko neispitano učešće u ratu. RS je završila svoj posao, sud u Hagu više nikoga ne potražuje – kazao je jučer predsjednik SNSD-a.

Napomene radi, o Džaferovićevom učešću u odbrani na Bosne i Hercegovine još 2015. godine se izjasnilo Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo je tada izdalo naredbu o neprovođenju istrage protiv Džaferovića, tadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Istragu je tražio tadašnji potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, kako se može pretpostaviti iz političkih razloga, pa je čak dostavljao i dokumentaciju. Kasnije su na tome insistirali iz SNSD-a. Međutim, Tužilaštvo nije našlo ništa sporno u Džaferovićevoj ratnoj biografiji, tako da je slučaj zatvoren odlukom da istrage neće ni biti. 

Komandir čete

Kada je u pitanju Dodikov angažman tokom agresije na BiH, on sam kaže kako je jedan period bio komandir čete Vojne policije, te da je nakon toga učestvovao u radu takozvane Skupštine Republike Srpske.

- Što se tiče mog ratnog učešća, o tome govori najviše odlikovanje koje sam dobio od Karadžića tokom rata, dakle odlikovan sam kao zastupnik u to vrijeme, moj ratni raspored je bio na aerodromu u Banjoj Luci, bio sam komandir čete Vojne policije.

Sredinom rata Narodna skupština RS, gdje sam bio u manjini, donijela je odluku da se svi zastupnici s ratnim rasporedom od tog momenta vode u Narodnoj skupštini i naša obaveza je bila da učestvujemo u radu Narodne skupštine. Bio sam na većini tih sjednica, ovdje u Banjoj Luci pa do mnogih na Palama, u Zvorniku, Bileći i Novom Gradu – kazao je Dodik 2017. godine.

Dakle, za razliku od Džaferovića koji je u skladu sa zakonima učestvovao i branio svoju državu, Dodikov ratni doprinos ogledao se u, ne tako časnoj, politici.

Tako se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 16. aprila 1995. godine u tada još uvijek okupiranom Sanskom Mostu, Milorad Dodik zalagao da Narodna skupština RS pruži svu podršku u uništenju Petog korpusa i Cazinske krajine.

Kako je huškao Dodik

- Ja mislim da je došlo vrijeme da razmislimo da od naših saveznika Rusa tražimo da se spriječi bilo kakva nova misija Cartera (misli na bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, op.a.) i drugih trčkarala sa Zapada, zbog jednostavnog razloga što smo imali loše iskustvo sa prvim dolaskom ovog čovjeka, Cartera. Ja otvoreno sada kažem da je njegova misija direktno uzrokovala da ne osvojimo Bihać.

VEZANI TEKST - Dodik: Mi iz RS-a ništa loše ne radimo, vi iz EU nam samo pravite probleme

- U skladu sa našim zaključkom o vojnoj situaciji, moram istaknuti da moramo finalizirati naš zadatak koji podrazumijeva rješenje vojne situacije u Cazinskoj krajini. Direktno ili indirektno uništiti Peti korpus kako više ne bismo imali jakog neprijatelja na obalama Une koji bi mogao da nas destabilizira – kazao je tada Dodik.

Dodik je i 23. i 24. maja 1995. godine u Skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci govorio o hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu u akciji Bljesak.

- Skupština danas mora najenergičnije osuditi napad hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju i ne priznati rezultate te agresije, kako je to rekao i gospodin predsjednik Karadžić, ali mislim da, ako nešto hoćemo uraditi danas, bez obzira na neki... a ima veoma dosta tuge vezano za zapadnu Slavoniju... Ali, zaista, to je prostor koji je strateški bio veoma, veoma bitan za Banju Luku i oko Banje Luke sve...

Padom zapadne Slavonije neprijatelj se približio Banjoj Luci kao mjestu koje će u narednom periodu morati biti oličenje naše pobjede, ili poraza i čini mi se to je od onih priča od prije dvije-tri godine kada je bilo Sarajevo, prelazimo na Banju Luku kao takvo jedno mjesto. Moramo osposobiti i formirati i ne znam šta učiniti, ali moramo imati jaču informativnu službu i djelatnost. Za početak je dovoljno da smijenimo bar glavnog urednika koji je pustio onu Martićevu (misli na Milana Martića, tadašnjeg šefa RS Krajine, op.a.) nesretnu rečenicu, izjavu - pričao je Dodik, gdje ga je, prema transkriptu, prekinuo tadašnji predsjedavajući Skupštine RS Momčilo Krajišnik i zatražio od njega da objasni na koju konkretnu izjavu Martića misli.

Dodik je zatim pojasnio da se radi o izjavi u kojoj se Martić pohvalio bombardiranjem Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine.

- Ona oko bombardovanja Zagreba. Ja se slažem da trebamo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo reći, na onaj način se prenijeti, to je morao biti oprezan urednik koji je to puštao. Ako te odgovornosti danas ne bude ovdje i ako ne treba baš nikoga, da utvrdimo tu odgovornost danas ovdje, bez obzira da li je to urednik, TV, ili ministar, ili predsjednik vlade, mi ništa danas nismo uradili, osim puke konstatacije – kazao je on.