open-navfaktor-logo
search
Potencijalna prijetnja
Kome i u kojim slučajevima se izriče mjera protjerivanja sa teritorije BiH
Služba za poslove sa strancima u četvrtak je državljanu Iraka, a nekoliko dana ranije i Afganistanac, za koje se raspolaže informacijama da su uključeni u međunarodno krijumčarenje ljudi, izrekla mjeru protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine. Takva mjera, kako nam je pojasnio Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, nije neuobičajena i izriče se osobama koje predstavljaju određenu prijetnju.
28.08.2021. u 07:45
get url
text

- Ovisno od situacije, sve sigurnosne agencije mogu dati prijedlog za izricanje mjere i konkretne činjenice da osoba predstavlja prijetnju. Mi se oslanjamo na državne agencije i njihove operativne podatke i zakonski, nakon operativnih podataka koje dobijemo da lice eventualno može predstavljati prijetnju po javni red i mir i poredak BiH, izričemo mjeru protjerivanja sa teritorije BiH u trajanju od jedne do pet godina, zavisno od kvalifikacija – kazao je Ujić.

VEZANI TEKST - Uhapšen Afganistanac, međunarodni organizator krijumčarenja ljudi

Nakon što se mjera izrekne, osoba se stavlja pod nadzor.

- Ona se stavlja pod nadzor u Imigracioni centar BiH Službe za poslove sa strancima dok se ne stvore uslovi da se udalji sa teritorije BiH. Donosi se rješenje o stavljanju pod nadzor, rješenje o protjerivanju lica i rješenje o zabrani ulaska u BiH.

Kada se stvore uslovi, dodao je Ujić, osoba se udaljava sa teritorije BiH.

- To sve ovisi od toga da li osoba ima dokumente ili ne, moramo li joj izdavati putni list, da li se radi o nekome iz država koje graniče sa BiH ili ide zračnom linijom i tako dalje. Svi uslovi se moraju stvoriti da bi se udaljilo sa naše teritorije. Ne možete ga samo pustiti. Morate lice udaljiti sa teritorije i ispratiti njegovo udaljenje van granica BiH – istakao je.

Međutim, bilo je slučajeva da se osobe kojima je izrečena ova mjera vrate u BiH i prije istekla izrečene mjere.

- Dešavalo se da se vrate. U tim slučajevima je ista procedura. Ponovo osobu stavljamo pod nadzor i izdričemo mjeru protjerivanja sa teritorije BiH, izričemo novu maksimalnu mjeru zabrane. Ako je osoba u međuvremenu počinila prekršaj ili krivično djelo, onda to predajemo tužilaštvu i zajedno sa tužilaštvom ili drugim sigurnosnim agencijama vratimo vratimo osobu – kazao je.

Međutim, nisu samo migranti oni kojima se izriče mjera protjerivanja sa teritorije BiH. Prema Ujićevim riječima, osim migranata ima i dosta osoba iz bliskog okruženja kojima je izrečena ova mjera.

- Na osnovu medicinskih podataka utvrđuje se identitet osobe, sarađujemo sa drugim sigurnosnim agencijama, a prije svega sa OSA-om, i ako utvrdimo da osoba može predstavljati sigurnosnu prijetnju ulazimo u procedure koje sam ranije spomenuo – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.