open-navfaktor-logo
search
Bledski forum
Komšić: BiH se može urediti bez konstitutivnosti, taj je pojam uveo Sovjetski Savez
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da organiziranje panela o temi "Budućnost Evrope - Proširenje" u okviru Strateškog foruma na Bledu pokazuje da su alarmi upaljeni u Evropi i da zapadni Balkan ne treba ostavljati po strani.
01.09.2021. u 17:37
get url
text

Podvukao je da je BiH uvijek bila multietnička, multikulturna i multikonfesionalna zemlja, što je proizvod vremena i prostora na kojima se živi, ali je i podsjetio da je konstitutivnost kao institut u ustavnim sistemima zemalja rješenje koje potiče iz Sovjetskog Saveza što je tadašnja Komunistička partija Jugoslavije to preuzela.

Istaknuo je da je BiH moguće urediti bez te konstitutivnosti i da bi država trebala biti multietnična u pravom smislu riječi, uređena na evropskim vrijednostima gdje je u centru pojedinac - građanin.

- Danas u BiH niko neće biti manje Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom ili Jevrej ako se odustane od pojma konstitutivnosti i okrene se evropskim vrijednostima onima prema kojima vi živite gdje je najvažnije individualno ljudsko pravo i dostojanstvo pojedinca - kazao je Komšić.

No, da li će se to desiti ne zavisi o onome što on govori, kaže Komšić, jer će se to desiti kada dovoljan broj ljudi u BiH prepozna taj koncept i na izborima glasa za njega.

Na forumu je istaknuto da je proces proširenja usporen, kao i da su zemlje koje su predsjedavale Evropskom unijom u posljednje dvije godine stavljale proširenje u svoju agendu, ali su dijelom usporene u toj namjeri zbog pandemije.

No, rečeno je, budućnost svih država zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, a što to prije bude, bit će bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju te da proširenje EU treba uvijek biti dio EU agende.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.